Na týždenník Charlie Hebdo s Mohamedom na titulke ľudia stáli v rade

TASR TA3
14.1.2015 09:55

Vo Francúzsku sa dnes do predaja dostalo prvých 656.000 kusov nového čísla francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktoré do tlače pripravila redakcia zdecimovaná pred týždňom vražedným útokom dvojice islamistov.

Prvá časť sa rýchlo vypredala

Prvá časť nákladu sa prakticky okamžite vypredala. Tí záujemcovia, ktorí si týždenník nerezervovali vo svojom stánku, ho dnes kúpili len veľmi ťažko.

Ako informovali francúzske médiá, v Paríži sa kiosky na železničných staniciach otvárajú o 04.30 h a dnes okolo 06.00 h pred nimi čakali rady ľudí s päťeurovkou v ruke, aby si kúpili týždenník, ktorého názov sa stal sloganom hnutia proti terorizmu, antisemitizmu, za slobodu tlače a obranu hodnôt hlásaných Francúzskou republikou.

Týždenník obvykle vychádzal v 60-tisícovom náklade, ale najnovšie číslo - mimoriadne kvôli tragédii, ktorá redakciu postihla - vychádza v náklade troch miliónov.

Odpustil Mohamed karikaturistom?

Prvá časť z nich prišla do predaja dnes, ďalších 344.000 exemplárov rozdistribuujú v piatok. Zvyšné dva milióny budú rozvážať do stánkov do 19 januára. V predaji bude niekoľko týždňov. V predaji bude v 25 krajinách sveta.

Charlie Hebdo vyšiel dnes v 16 jazykových mutáciách s karikatúrou proroka Mohameda na obálke. Na zelenom pozadí je vykreslený moslim v bielom turbane, ktorý drží ceduľu s nápisom "Je suis Charlie".

Titulok na obálke uvádza: "Tout est pardonné" (Všetko je odpustené), čo francúzske médiá vysvetľujú tak, že prorok Mohamed odpustil karikaturistom za to, že si z neho uťahovali.

Vzhľadom na obrovský záujem čitateľov sa redakcia týždenníka Charlie Hebdo rozhodla pre dotlač svojho najnovšieho čísla, ktoré napokon vyjde v náklade päť miliónov kusov.

Turecký súd zakázal weby, ktoré zverejnili titulku Charlie Hebdo s prorokom

Turecký súd nariadil dnes telekomunikačnému úradu v krajine, aby zakázal prístup na webové stránky, na ktorých je zverejnená predná strana obálky najnovšieho vydania francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo s kresbou proroka Mohameda. Informovala o tom turecká štátna tlačová agentúra Anatólia.

O zákaze rozhodol súd v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka, prevažne moslimskej krajiny, uviedla agentúra AP.

Polícia dnes už skôr zastavila nákladné vozidlá odchádzajúce z tlačiarenského strediska prosekulárneho, stredoľavo orientovaného denníka Cumhuriyet (Republika) a skontrolovala obsah vydania po tom, čo sa noviny rozhodli vytlačiť výber z karikatúr týždenníka Charlie Hebdo.

Noviny Cumhuriyet informovali, že polícia povolila pokračovanie distribúcie denníka, keď si ho prezrela a overila, že v ňom nie je zverejnená sporná titulná stránka francúzskeho satirického časopisu zobrazujúca proroka Mohameda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok