USA ponúkli Slovensku vrtuľníky Black Hawk, stáli by 300 miliónov

TA3 TASR
12.1.2015 15:23

Američania ponúkli Slovensku možnosť nakúpiť vojenské vrtuľníky Sikorsky Black Hawk prostredníctvom amerického fondu Foreign Military Sales. Minister obrany Martin Glváč chce o tejto ponuke do konca januára informovať Bezpečnostnú radu, vládu a brannobezpečnostný výbor.

"Prišla ponuka na možnosť obstarania vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk podľa požiadaviek, ktoré nám vyšli zo štúdia vykonateľnosti, z koncepcie rozvoja vzdušných síl a doterajších bilaterálnych rozhovorov za účasti expertov americkej a našej strany, cez americký fond akceptovaný v EÚ, ktorý garantuje cenu nižšiu, ako by výrobca dal akémukoľvek možnému odberateľovi," uviedol na dnešnej tlačovej besede minister obrany. Zdôraznil však, že zatiaľ ide iba o ponuku a podľa jeho slov sú na stole aj ďalšie možnosti a typy vrtuľníkov.

O nákupe nových vrtuľníkov, ktoré by nahradili v súčasnosti používané sovietske Mi-17, sa hovorí už dlhšie a armáda ich chce postupne obmeniť do šiestich rokov. Obmena je podľa Glváča pripravená na dve etapy. V prvej etape má prísť deväť vrtuľníkov s tým, že by boli dodávané postupne a zároveň by boli hneď uhrádzané. Peniaze na takéto riešenie má Glváč podľa vlastných slov predrokované s ministrom financií aj s premiérom.

Cena prvých vrtuľníkov vrátane výcviku a údržby by mala byť do 300 miliónov dolárov. Podľa šéfa rezortu obrany, ak by Slovensko túto ponuku prijalo v krátkom čase, americká strana prisľúbila skrátenie niektorých procesov pri akvizícii tak, že prvé dva vrtuľníky by na Slovensku mohli byť do konca roka.

Americký veľvyslanec Theodore Sedgwick vysvetlil, že potenciálny nákup vrtuľníkov sa pripravoval dlhší čas. FMS je podľa jeho slov program v USA, prostredníctvom ktorého poskytuje americká strana nákup vojenskej techniky ďalším krajinám. Je to automaticky prístupné každému členovi NATO. Slovensko ho pritom začalo využívať iba za ostatný rok. "SR alebo iná krajina je schopná nakúpiť vojenskú techniku, ako ju nakupujú naše ozbrojene sily. Keďže mi nakupujeme vo veľkom, tak dostávame veľké zľavy," vysvetlil veľvyslanec.

Američania nám ponúkajú typ UH-60. V prípade nákupu týchto vrtuľníkov by podľa náčelníka generálneho štábu Milana Maxima bola slovenská armáda interoperabilná so spojencami. Výhodou sú taktiež menšie prevádzkové náklady. "Práve tento typ na prvých deväť kusov nám vyhovuje pre úlohy, na ktoré ho potrebujeme," dodal Maxim.

Nakupovanie cez FMS chce ministerstvo obrany v budúcnosti využívať častejšie. Doteraz takto nakupovali iba pre 5. pluk špeciálneho určenia. "Hodláme sa FMS venovať do budúcnosti naozaj s maximálnou prioritou, pretože je to veľmi transparentný spôsob a šetrí finančné prostriedky," dodal Glváč.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy ministra M. Glváča a veľvyslanca USA T. Sedgwicka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok