Prepad rubľa urobil z Ruska top destináciu pre čínsku nákupnú turistiku

TASR
11.1.2015 13:15

Menová kríza vytvorila z Ruska najpopulárnejšiu destináciu pre čínsku nákupnú turistiku. Ruská federácia v tejto oblasti preskočila aj Japonsko, Južnú Kóreu, Thajsko a USA. Informoval o tom spravodajský server Sputnik, ktorý sa odvolal na čínsku agentúru Sinchua.

Prepad rubľa urobil z Ruska top destináciu pre čínsku nákupnú turistiku
SITA

Dôvodom je prudký pokles hodnoty rubľa. Ten pomohol urobiť pre Číňanov v tradične slabej zimnej sezóne z Ruska "nákupný raj". Podľa čínskej cestovnej kancelárie Ctrip klesli ceny ruského tovaru minimálne o 30 %. Ako dodala Sinchua, cestovné kancelárie v Kuang-čou, hlavnom meste provincie Kuang-tung, informovali, že januárové zájazdy do Ruska sú už prakticky vypredané.

Obyvatelia Kuang-čou uviedli, že do Ruska plánujú vycestovať z dvoch dôvodov - ako turisti a za nákupmi. Viacerí z nich idú do ruských miest nakúpiť mobilné telefóny, kozmetiku a značkové oblečenie a obuv, teda tovary, ktoré ešte nedávno nakupovali v Číne Rusi. Letia najmä značky Gucci, Louis Vuitton, Chanel a Cartier, keďže Peking zaviedol na luxusné tovary vysoké dovozné clá.

Od začatia prudkému poklesu hodnoty rubľa v decembri začali čínski turisti brať ruské mestá útokom, či na Ďalekom východe alebo v európskej časti krajiny. "V živote som nevidel v Moskve toľko Číňanov," povedal pre čínske médiá jeden z čínskych študentov, ktorý je v rámci spolupráce ruských a čínskych škôl v Moskve na výmennom pobyte. Ako dodal, niekedy má pocit, že nakupuje doma.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok