Beblavý dúfa v stretnutie so Smerom kvôli majetkovým priznaniam

TASR
11.1.2015 12:00

Poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený) dúfa, že sa predstavitelia vládneho Smeru-SD a opozície stretnú kvôli podrobnejším majetkovým priznaniam ešte tento mesiac. V decembri totiž dala opozícia vládnej strane termín na vyjadrenie sa k problematike do polovice januára.

Beblavý dúfa v stretnutie so Smerom kvôli majetkovým priznaniam
SITA

"Zatiaľ sa proces formálne nespustil, nebolo žiadne stretnutie. Ak to má byť reálne, musíme začať pracovať čo najskôr," povedal pre TASR Beblavý. Ak sa proces nepohne, poslanec nevylučuje, že prísnejšie majetkové priznania predloží opozícia opäť sama.

Opozícia dala v decembri Smeru-SD čas do polovice januára, aby sa oboznámil a pripomienkoval zmenu zákona o podrobnejších majetkových priznaniach, ktorý je výsledkom dávnejšieho politického konsenzu. Na právnej norme pôvodne pracovali aj predstavitelia vládnej strany, do pléna sa však dostala až 9. decembra zásluhou opozície. Smer-SD zákon podporiť nechcel, lebo sa vraj musí s novelou oboznámiť, opozícia ho vzápätí stiahla.

"Smer sa zaviazal pred voľbami, že zákon upraví, sľúbili to aj po voľbách. Rokovali s opozíciou, dohodli sa, Pavol Paška (Smer-SD) prisľúbil, že návrh predloží. Potom niekto zatiahol ručnú brzdu, preto sme novelu schválenú vládnou stranou predložili sami," rekapituloval v decembri Miroslav Kadúc (OĽaNO). Podľa jeho slov sa však napriek tomu javilo, že novela neprejde. "Smer-SD vraj nemal dosť priestoru sa s návrhom oboznámiť, pričom mali na to viac ako rok a aj ho pripomienkovali. Stiahli sme ho teda, aby dostali priestor," vysvetľoval.

Opozícia teda právnu normu chce presadiť, trvá však na tom, aby aj po prípadnej intervencii Smeru-SD zostal viac-menej v aktuálnej podobe. "Z majetkových priznaní verejných funkcionárov musí byť jasné, že ak má auto, či je to stará Škoda alebo Ferrari, ak má dom, či je to chalúpka alebo vila s bazénom," deklaroval Kadúc. Dôležité pre opozíciu je, aby tam zostala aj možnosť obrátiť sa na ústavný súd, ak vládna väčšina zastaví preverovanie funkcionára na výbore.

Lucia Žitňanská (Most-Híd) uisťovala, že za podrobnejšími majetkovými priznaniami stojí celá opozícia. "Bez hlasov Smeru-SD to však neprejde. Smer-SD má priestor, aby podporil skutočné riešenie. Je na ťahu a ak to neurobí, bude konfrontovaný so svojím nesplneným sľubom," upozornila.

Novela zákona o konflikte záujmov, ktorá vznikla ešte v roku 2013, prináša povinnosť podávať podrobnejšie majetkové priznania. Po novom sa majú dať lepšie porovnávať majetkové prírastky a legálne príjmy verejného funkcionára. Majú sa priznávať aj dary nad 4000 eur. Novela dáva aj možnosť menšine v parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií namietať na Ústavnom súde SR rozhodnutie väčšiny. V súčasnosti sa totiž stáva, že výbor má dať pokutu funkcionárovi napríklad za zle podané majetkové priznanie, ale ak to väčšina odmietne, prípad sa uzatvára. Po novom by malo platiť, že rozhodnutie väčšiny by mohol Ústavný súd SR zvrátiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok