Pri náletoch na Kobani boli zlikvidované dve veľké jednotky islamistov

SITA
10.1.2015 17:24

Spojenými štátmi vedená koalícia podnikla od piatku na území Sýrie 12 náletov na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Ich terčom boli lokality v blízkosti prevažne kurdského mesta Kobani na severe krajiny.

Pri náletoch na Kobani boli zlikvidované dve veľké jednotky islamistov
SITA/AP

V blízkosti Kobani boli počas náletov zasiahnuté dve veľké jednotky IS v palebnom postavení. Zlikvidovaná bola aj jedna budova používaná IS, ako aj jedna taktická jednotka.

Pri nálete v blízkosti sýrskeho mesta Hasaka boli zničené dva hliadkovacie posty IS.

Spojenci podnikli aj tri vzdušné údery na území Iraku, pričom zasiahli most v blízkosti mestu Irbíl, zničili dve vojenské vozidlá neďaleko mesta Ramádí a dve palebné pozície IS v blízkosti Mósulu.

Spojené štáty za podpory viacerých spojencov spustili nálety na pozície IS vlani 23. septembra. V Iraku sa analogické operácie začali už v auguste.

Rozpínavosť IS, ktorý kontroluje značnú časť územia Sýrie a Iraku, bola v roku 2014 jedným z hlavných problémov svetovej politiky. IS, ktorý má podľa odhadov do 30.000 príslušníkov, vyhlásil na obsadených územiach kalifát a snaží sa rozšíriť ho o ďalšie oblasti. Medzinárodnému spoločenstvo sa doteraz nepodarilo dohodnúť na spoločnom boji, takže s IS bojujú armády Iraku i Sýrie, medzinárodná koalícia na čele s USA, ako aj irackí a sýrski Kurdi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok