Ukrajina sa po strate časti ruského trhu začína obracať na Čínu

TASR
10.1.2015 16:35

Ukrajinský obchod doplatil minulý rok na prudké zhoršenie vzťahov s Ruskom, ktoré patrí k jedným z hlavných obchodných partnerov Ukrajiny. Kyjev je však presvedčený, že pokles vzájomného obchodu s Ruskom dokáže postupne vykompenzovať prostredníctvom kontraktov s Čínou.

Ukrajina sa po strate časti ruského trhu začína obracať na Čínu
SITA

Ako tento týždeň povedal ukrajinský minister pre poľnohospodárstvo Oleksij Pavlenko, okrem Európskej únie má Ukrajina záujem aj o Čínu, ktorá ponúka obrovské možnosti. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

Podobne ako voči západným krajinám zaviedlo Rusko embargo na dovoz niektorých ukrajinských potravín. Moskva postupne zastavila dovoz ukrajinskej zeleniny, ovocia, ďalej mlieka, syrov a ďalších mliečnych výrobkov. Zákaz sa dotkol aj ovocných štiav a cukroviniek. Podľa Pavlenka však situáciu ukrajinských výrobcov môžu zlepšiť ázijské krajiny, ktoré aktívne skúmajú vzájomné možnosti.

Koncom decembra minulého roka ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk povedal, že Rusko v blízkej budúcnosti pravdepodobne stratí štatút jedného z hlavných obchodných partnerov Ukrajiny. Niekoľko týždňov predtým zástupca šéfa ukrajinskej colnej služby Anatolij Makarenko uviedol, že za 11 mesiacov roka 2014 klesol ukrajinský vývoz do Ruska o vyše 30 % a dovoz z Ruska zhruba o 50 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok