Imáma abú Hamzu odsúdili na doživotie za terorizmus

SITA
9.1.2015 21:32

Radikálneho imáma abú Hamzu al-Masrího odsúdil dnes federálny súd v New Yorku na doživotie - osem mesiacov po tom, ako ho uznali vinným z obvinení súvisiacich s terorizmom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Abú Hamza (56) sa stal známym poburujúcimi kázňami v mešite v Londýne, ktoré podľa amerických a britských úradov inšpirovali celú generáciu militantov vrátane Richarda Reida, ktorý sa v decembri 2001 pokúsil odpáliť v lietadle výbušniny ukryté v topánkach. Jednooký a bezruký kazateľ bol známy tiež používaním háku namiesto pravej ruky.

Súdna porota v New Yorku ho vlani uznala vinným z poskytnutia satelitného telefónu a rád jemenským militantom, ktorí v roku 1998 uniesli západných turistov. Štyria z rukojemníkov zahynuli. Abú Hamzu tiež usvedčili z toho, že vyslal dvoch stúpencov do amerického štátu Oregon s cieľom zriadiť výcvikový tábor, ako aj svojho spolupracovníka do Afganistanu, aby tak pomohli al-Káide a Talibanu v boji proti USA.

"Stále trvám na svojej nevine,"
povedal abú Hamza sudkyni pred vynesením výšky trestu.

Abú Hamza, britský občan pochádzajúci z Egypta, ktorého skutočné meno je Mustafá Kamál Mustafá, na procese vypovedal na svoju obhajobu. Poprel, že vyslal niekoho do Oregonu alebo Afganistanu, a tvrdil, že pri únose v Jemene konal ako sprostredkovateľ pri hľadaní nenásilného riešenia.

Po prvý raz tiež povedal, že o obe ruky prišiel pri nehode v Pakistane, keď tam pred dvoma desaťročiami pracoval ako technik. Poprel tak mnohé správy, podľa ktorých o ruky prišiel počas boja proti sovietskym silám v Afganistane v 80. rokoch.


Predtým, ako ho v roku 2012 vydali do Spojených štátov, strávil Abú Hamza osem rokov vo väzení v Británii za podnecovanie násilia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok