Jobbik víta prípadnú budapeštiansku návštevu Putina

TASR
6.1.2015 20:52

Ultrapravicová maďarská opozičná strana Jobbik víta prípadnú marcovú budapeštiansku návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina, vyhlásil dnes pre agentúru MTI podpredseda zahraničného výboru parlamentu za Jobbik Márton Gyöngyösi v reakcii na správu denníka Népszava.

Jobbik víta prípadnú budapeštiansku návštevu Putina
SITA

Jobbik bol podľa jeho slov vždy zástancom politiky otvorenia sa východu a Rusko vnímal ako hospodárskeho a strategického partnera.

"Ukrajinská kríza iba zdôrazňuje nutnosť geostrategických rozhovorov. Považujeme za neprijateľné, aby Maďarsko zaujímalo postoje iba ako člen západného spojenectva, pričom v prípade riešenia problémov Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny by malo Maďarsko zaujať individuálny postoj," povedal podpredseda parlamentného výboru.

Podľa neho by Maďarsko v záujme mierového urovnania ukrajinskej krízy a v záujme toho, aby sa zabránilo vojne, malo ísť do konfliktu so západnými spojencami. Za neprijateľné označil skutočnosť, že maďarská vláda slepo presadzuje záujmy Západu a vzdáva sa obhajoby záujmov zakarpatských Maďarov.

"Otázky rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi, plynovodu Južný prúd, ale aj obchodné a hospodárske záujmy Maďarska si vyžadujú nenarušenie vzťahov Maďarska s Ruskom," dodal politik Jobbiku.

Opozičná strana PM, ktorá sa oddelila od opozičného subjektu Spolu-PM (Együtt-PM), avizovala, že s opozičnými stranami - okrem Jobbiku - a s občianskymi združeniami mieni zorganizovať demonštráciu proti Putinovej návšteve. Chcú protestovať proti tomu, aby si Rusko z Maďarska urobilo "svojho psa na vôdzke".

Strana Spolu vyjadrila požiadavku, aby vláda prípravy schôdzky prerokovala so všetkými parlamentnými stranami.

Ochranárska strana LMP vyzvala Orbána, aby na budapeštianskej schôdzke s Putinom oznámil zrušenie paktu s Ruskom o rozšírení elektrárne v Paksi.

Denník Népszava dnes odvolávajúc sa na viaceré od seba nezávislé zdroje napísal, že necelý mesiac po nemeckej kancelárke Angele Merkelovej navštívi Budapešť aj Putin.

Presný dátum Putinovho príchodu zatiaľ nie je známy, píše denník, podľa ktorého v súčasnosti úrad maďarského premiéra zlaďuje program Viktora Orbána s plánmi ruského prezidenta.

Ruská hlava štátu navštívila Maďarsko naposledy v čase vlády premiéra Ferenca Gyurcsánya koncom februára 2006. Vtedy opozičná strana Fidesz označila podporu projektu plynovodu Južný prúd zo strany Gyurcsányovho kabinetu za vlastizradu.

Orbán však v roku 2010 urobil radikálny obrat a v novembri vycestoval do Moskvy. Začiatkom vlaňajšieho roka sa potom s ruskou stranou dohodol na projekte rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi, konštatuje ľavicový denník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok