ECB vraj zvažuje tri možné alternatívy nákupu dlhopisov eurozóny

TASR
6.1.2015 16:54

Európska centrálna banka (ECB) pred najbližším zasadaním predstavenstva, ktoré sa uskutoční 22. januára, zvažuje tri možné alternatívy nákupu dlhopisov eurozóny. Uviedli to dnes holandské noviny Het Financieele Dagblad s odvolaním sa na nemenované zdroje. Informáciu prevzala agentúra Reuters.

ECB vraj zvažuje tri možné alternatívy nákupu dlhopisov eurozóny
SITA

Dôvodom je hrozba deflácie. Ceny ropy sa totiž od leta prepadli už o zhruba 50 % a momentálne sa pohybujú okolo 5,5-ročného minima. To vyvoláva obavy zo zápornej inflácie v eurozóne, čo zvyšuje tlak na ECB, aby prijala ďalšie, aj nekonvenčné opatrenia na podporu hospodárskeho rastu v regióne, ktorý platí eurom. Trhy teraz s napätím vyčkávajú, aké plány im banka po najbližšom zasadaní predstaví. Špekuluje sa najmä o tom, či pripravuje masívny nákup dlhopisov eurozóny, aby do ekonomiky napumpovala nové peniaze. Takéto "tlačenie peňazí" sa označuje termínom kvantitatívne uvoľňovanie (QE).

Podľa holandských novín jednou z možností, ktoré ECB zvažuje, je poskytnúť likviditu finančnému systému eurozóny práve cez nákup vládnych dlhopisov v objeme, ktorý bude úmerný podielu daného štátu v ECB.

Druhou možnosťou je nákup dlhopisov iba tých krajín menovej únie, ktoré si udržali najvyššiu ratingovú známku AAA, čím by stlačila výnosy z ich cenných papierov na nulu, alebo dokonca do negatívneho teritória. To by mohlo prinútiť investorov, aby v snahe dosiahnuť výnosy, nakupovali radšej riskantnejšie vládne alebo firemné dlhopisy.

A tretia možnosť je podobná prvej, ibaže v tomto prípade nebude štátne dlhopisy nakupovať samotná ECB, ale národné banky členov eurozóny. Riziko by tak v podstate niesli na svojich pleciach jednotlivé krajiny, ktoré by do nich investovali.

ECB sa k článku v holandských novinách odmietla vyjadriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok