Cameron chce presunúť referendum o EÚ na skorší termín

TA3 TASR
4.1.2015 19:22

Britský premiér David Cameron dnes uviedol, že ak to bude možné, želal by si referendum o členstve Británie v Európskej únii v skoršom termíne než v roku 2007, čo prisľúbil v prípade víťazstva v májových voľbách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cameron pod tlakom euroskeptikov vo vlastnej Konzervatívnej strane a nárastu popularity Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá vystupuje proti členstvu v EÚ, prisľúbil, že bude opätovne rokovať o vzťahoch Británie s úniou v snahe preniesť niektoré právomoci späť z Bruselu na Londýn - a následne vypíše referendum o členstve v EÚ za nových podmienok.

"Referendum sa musí uskutočniť pred koncom roku 2017. Ak to budeme môcť urobiť skôr, budem sa tešiť. Čím skôr budem môcť splniť tento prísľub o prerokovaní a referende..., tým lepšie," povedal Cameron pre stanicu BBC.

Prieskumy ukazujú, že imigrácia je hlavnou témou pre britských voličov pred voľbami, ktoré môžu byť najtesnejšími v Británii za celé desaťročia. Cameron preto načrtol plány obmedzenia prístupu prisťahovalcov z EÚ k sociálnym dávkam v krajine.

Očakáva sa, že Cameron bude o svojich plánoch, ktoré si podľa neho vyžadujú zmenu zmluvy o EÚ, hovoriť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v stredu v Londýne. Merkelová zdôraznila, že nedovolí, aby boli predpisy únie v otázke slobody pohybu pracovníkov oslabené.

Hoci si Cameron želá, aby Británia ostala v reformovanej Európskej únii, nedávno povedal, že nebude "vylučovať nič", ak nedosiahne žiadané zmeny.

Cameronovi konzervatívci vládnu v Británii v koalícii so stredoľavou stranou Liberálni demokrati od roku 2010.
Väčšina prieskumov pripisuje tesný náskok hlavnej opozičnej Labouristickej strane. Mnohí analytici sa však nazdávajú, že v májových voľbách zrejme žiadna strana nezíska väčšinu v parlamente, čo môže viesť k ďalšie koaličnej vláde dvoch alebo troch strán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok