Sankcie uvalené na Rusko nemajú takmer žiadny priamy vplyv na SVE

TASR
3.1.2015 11:33

Finančné trhy v regióne strednej a východnej Európy (SVE) sa uprostred geopolitickej nestability ukázali byť odolné a sankcie uvalené na Rusko nemajú na ne takmer žiadny priamy vplyv. Vo svojom výhľade na rok 2015 to konštatujú analytici Erste Group.

Sankcie uvalené na Rusko nemajú takmer žiadny priamy vplyv na SVE

Pokles dopytu na Ukrajine a v Rusku podľa nich znížil rast exportu regiónu zhruba o jeden percentuálny bod, nemal však viditeľný vplyv na dynamiku rastu krajín SVE. Tie totiž ťažia z oživenia domáceho dopytu. Nižšie ceny ropy pôsobia vďaka nižším cenám vstupov pozitívne.

"Ak by nízke ceny ropy zostali na dnešnej úrovni po dlhšiu dobu, povedie to k posilneniu miestnej kúpnej sily a k podpore domáceho dopytu, čo pozitívne ovplyvní globálny hospodársky rast. Zjavne to pôsobí na zmiernenie účinkov inflácie, čo by malo zaistiť, že menová politika bude aj naďalej oporou," argumentuje šéf Erste Group Research Fritz Mostböck.

Motorom rastu krajín SVE má byť v tomto roku priaznivá kombinácia oživenia domáceho dopytu a vyšších investícií. Rast regiónu nie je podložený výhradne exportom, čo zvyšuje odolnosť voči potenciálnemu poklesu vonkajšieho dopytu. "Celkovo sa očakáva, že ekonomiky krajín SVE porastú v roku 2015 v priemere o 2,5 %, čo je dvakrát rýchlejšie tempo než očakávaných 1,1 % v eurozóne," vyčíslil Mostböck.

Podľa odhadov Erste bude Poľsko s rastom na úrovni 3,1 % piaty rok po sebe najrýchlejšie rastúcou ekonomikou regiónu. Na Slovensku očakávajú rast hospodárstva o 2,5 %, v Českej republike 2,4 % a v Maďarsku 2,3 %.

Aj na Slovensku sa stal vlani po niekoľkých predchádzajúcich rokoch ťahúňom rastu domáci dopyt. "Zlepšenie situácie na trhu práce v podobe rastu miezd a zamestnanosti umožnili rast spotreby domácností. Riziká aj naďalej predstavujú pretrvávajúce geopolitické napätie a pomalý rast v Nemecku a Európe. Práve Nemecko je našim kľúčovým exportným trhom, s podielom vyše 20 % na slovenských vývozoch," upozorňuje analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. K vyššiemu hospodárskemu rastu by mohli Slovensku pomôcť nízke ceny ropy, ktoré prispejú aj k nižšej inflácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok