Slovenskí mladíci porazili Čechov a zabojujú o medaily

TASR TA3
3.1.2015 01:29

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov si na juniorských MS zahrajú o medaily. V noci na sobotu zdolali v dramatickom štvrťfinálovom súboji v Montreale rovesníkov z Česka 3:0 a postúpili do semifinále, kde narazia v Toronte na lepšieho z dvojice Kanada - Dánsko.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša vsadili vo "federálnom" derby na pozornú defenzívu opretú o fantastický výkon brankára Denisa Godlu, ktorý kryl všetkých 34 striel súpera. Skóre v Bell Centre otvoril v 19. minúte Michal Kabáč, ktorého strela prepadla za chrbát českého brankára Miroslava Svobodu. V 55. minúte zvýšil náskok dôrazný Peter Cehlárik a výhru spečatil deväť sekúnd pred koncom gólom do prázdnej bránky kapitán Martin Réway. Slováci tak v 12. vzájomnom súboji s Českom na MS do 20 rokov dosiahli tretie víťazstvo, na konte majú aj jednu remízu a osem prehier. Rivala na šampionáte pokorili po 13 rokoch.

Slovenská "dvadsiatka" sa na juniorskom šampionáte prebojovala medzi najlepšiu štvorku tretíkrát v histórii. Naposledy si v semifinále zahrala pred šiestimi rokmi, na MS 2009 tím s Jaroslavom Janusom, Tomášom Tatarom, Richardom Pánikom či Marekom Viedenským vo štvrťfinále vyradil USA 5:3 a obsadil 4. miesto. Dosiaľ jedinú medailu na MS do 20 rokov získali mladí Slováci v roku 1999, kde partia okolo Jána Lašáka, Mariána Gáboríka a Ladislava Nagya vybojovala bronz.

MS hráčov do 20 rokov
štvrťfinále (Montreal):
Česko - Slovensko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Góly: 19. Kabáč (Koyš), 55. Cehlárik (Lantoši, Rosandič), 60. Réway. Rozhodovali: Gofman, Olenin – Lazarev (všetci Rus.), Mills (Kan.), vylúčení: 2:5, presilovky a oslabenia: 0:0.
Česko: Svoboda – Klok, Němeček, Štencel, Mašín, Košťálek, Ščotka, Baránek – Kämpf, Vrána, O. Kaše – Pastrňák, Zacha, Zdráhal – Mandát, Kubalík, Špaček – Voženílek, Růžička, Gorčík
Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Hochel, Bačik, Jendroľ - Cehlárik, Réway, Lantoši - Koyš, Sukeľ, Skalický - Bondra, Kabáč, Petráš - Paulovič, Rehák, Šoltés
/do semifinále postúpilo Slovensko/

Po úvodných minútach, ktoré patrili Slovákom, sa aktivita postupne presunula na české hokejky a v 8. min musel zasahovať Godla pri zakončení O. Kaše, súperovi veľmi dobre zmenšil strelecký uhol. Na opačnej strane sa po Klokovej strate puku ocitol v sľubnej pozícii Cehlárik, jeho strelu súper zblokoval. Bokrošovi zverenci sa nevysúvali vo väčšom počte dopredu, v strednom pásme neúnavne napádali protivníka, čím ho nútili k chybám. V 14. minúte sa už-už radovali z úvodného gólu, Sukeľ trafil žŕdku a od Svobodovho betónu sa kotúľal k sieti, český brankár ho však stihol skrotiť na bránkovej čiare, čo potvrdil aj videorozhodca. O minútu neskôr Godlovi vypadla Pastrňákova strela, ale do bránky sa nedostala, na opačnej strane klziska sa ocitol v šanci Jaroš, no ani on neskóroval. Podarilo sa to až Kabáčovi, po dobrej práci Koyša a Skalického vystrelil a brankárovi Svobodovi prepadol puk za chrbát, Pastrňák ho vymetal už spoza čiary - 0:1.

V úvode druhej dvadsaťminútovky hrali Slováci prvýkrát presilovku, nie však veľmi vydarene. Po chybnej prihrávke a následnom páde Koyša sa dostal v oslabení do samostatného úniku O. Kaše, položil si Godlu, nastrelil ale iba pravú žŕdku. V 29. minúte po Bačikovej delovke dorážal v dobrej pozícii Cehlárik iba do Svobodovej masky. Česi zvýšili aktivitu, no narážali na výborného Godlu v slovenskej bránke. V 34. minúte mal po Pastrňákovej prihrávke obrovskú šancu na vyrovnanie Zdráhal, netrafil však odkrytú časť bránky. Slováci začali čoraz viac vsádzať na brejky, Kabač v medzikruží zakončoval po ľade iba do českého brankára a v rovnako dopadol aj prienik Bondru v oslabení. V závere tretiny Vrána sa predral pred Godlu, ktorý mu včasným vykorčuľovaním zmaril šancu.

V rovnakom duchu pokračoval hokej aj v 3. tretine, Česi stupňovali tlak, v 42. minúte Pastrňákovu dorážku v poslednú chvíli zrazil obranca Jaroš. V 45. minúte mal Skalický veľkú možnosť na zvýšenie slovenského náskoku, keď unikol v oslabení, vychytal ho ale pozorný Svoboda. Slováci sa stiahli ešte viac dozadu a čakali na súperove chyby v rozohrávke, najviac sa táto taktika darila realizovať druhému útoku, v 48. minúte mohol potrestať českú nedôslednosť Sukeľ. Sily brali Slovákom početné oslabenia, v 52. minúte mohol v presilovke vyrovnať dorážajúci Zácha, Godla výborne zasiahol. Na opačnej strane zahodil veľkú príležitosť pohyblivý Lantoši. Hráči s dvojkrížom na prsiach sa dočkali vytúženého druhého gólu v 55. minúte, keď po vyhratom buly Lantoši výborne našiel Cehlárika a ten na dvakrát pretlačil puk popod Svobodu do siete. Vzápätí ten istý hráč v ďalšej skvelej šanci pálil do žrde. Šokovaní Česi sa už v závere nezmohli ani na kontaktný gól, nepomohla im ani záverečná power play. Naopak, kapitán SR Réway ešte poistil víťazstvo a postup gólom do prázdnej bránky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok