Ukrajinský parlament schválil rozpočet na rok 2015

TASR
29.12.2014 10:37

Ukrajinský parlament dnes schválil rozpočet na rok 2015, čo bolo nevyhnutné na získanie ďalšej tranže záchranného úveru zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF). Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajinský parlament schválil rozpočet na rok 2015
SITA/AP

Ešte pred schválením celkového rozpočtu v skorých ranných hodinách poslanci schválili sériu zákonov na podporu verejných financií. K nim patria aj dodatočné dovozné clá, najmä na potraviny, ale aj iné produkty. Výnimkou je dovoz strategických surovín, ako je napríklad plyn.

Predseda vlády Arsenij Jaceňuk varoval, že tieto clá by mohli byť problémom pre zahraničných obchodných partnerov Ukrajiny, zároveň ale dodal, že rozpočet sa ešte môže upravovať, keďže Ukrajina čoskoro začne rozhovory s medzinárodnými veriteľmi. "Niektoré body sa ešte budú meniť v závislosti od toho, na čom sa dohodneme s medzinárodnými veriteľmi," povedal premiér v parlamente. Ako doplnil, diskusie sa začnú 7. januára 2015.

Devízové rezervy Ukrajiny klesli od začiatku roka viac než o 50 % na 10-ročné minimum. Dôvodmi sú podpora klesajúceho kurzu ukrajinskej meny, ako aj vysoké dlhy štátu za dovoz ruského plynu. Súčasné devízové rezervy dosahujú menej než 10 miliárd USD (8,18 miliardy eur), čo krajine stačí maximálne na pokrytie dvojmesačného dovozu.

Revolúcia a následný konflikt na východe Ukrajiny s proruskými separatistami stlačili kurz ukrajinskej hrivny na rekordné minimum a ťažko zasiahli už aj tak zlou politikou poškodenú ekonomiku. Hrubý domáci produkt (HDP) by mal na budúci rok klesnúť o 4,3 %.

Koncom apríla MMF schválil pre Ukrajinu dvojročný záchranný úver vo výške 17 miliárd USD. Kyjev ale nedávno oznámil, že bude potrebné tento program ešte navýšiť, nakoľko vyhliadky ekonomiky sa oproti pôvodným predpokladom zhoršili. Fond, ako aj západné štáty, ktoré Ukrajinu podporujú, však dali najavo, že ďalšia finančná pomoc bude závisieť od toho, či Ukrajina začne realizovať dlhodobo sľubované reformy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok