Sagan štvrtýkrát v rade triumfoval v ankete Zlatý pedál

TASR TA3
28.12.2014 23:10

Peter Sagan v nedeľu triumfoval v ankete Zlatý pedál. Dvadsaťštyriročný jazdec sa štvrtýkrát v rade stal absolútnym víťazom ocenenia pre najlepšieho slovenského cyklistu v uplynulej sezóne, celkovo vyhral päťkrát.

Aj ďalšie dve miesta na pódiu obhájili vlaňajší laureáti. Druhý skončil Peter Velits, tretiu priečku obsadila cyklotrialistka Tatiana Janíčková, ktorá si v roku 2014 vybojovala titul majsterky sveta i Európy a vyhrala aj Svetový pohár.

Sagan v uplynulej sezóne dosiahol sedem etapových triumfov a vyhral bodovacie súťaže na pretekoch Tirreno-Adriatico, Okolo Kalifornie, Okolo Švajčiarska. Zelený dres opäť obhájil aj na najslávnejšom podujatí sveta Tour de France, celkovo už tretí v rade. Vo Francúzsku sa mu však nepodarilo získať etapový triumf, štyrikrát skončil na druhom mieste, raz na bronzovej pozícii a celkovo bol jedenásťkrát v prvej desiatke. Sagan, ktorý tento rok skončil v tíme Cannondale a od toho nasledujúceho už bude pôsobiť v ruskom Tinkoff-Saxo, vyhral aj v kategórii o najlepšieho cestného cyklistu. Na slávnostnom ceremoniáli sa pre pracovné povinnosti nezúčastnil, zastúpil ho jeho otec Ľubomír. "Ďakujem všetkým, ktorí mu dali hlas a rozhodli o tom, že vyhral. Šéfovi zväzu Petrovi Prívarovi, ktorý sa o mňa vždy stará na majstrovstvách sveta. Taktiež trénerom zo Žiliny a všetkým, ktorí Peťa podporujú," povedal jeho otec.

Velits v roku 2014 skompletizoval zlatý hetrik v tímovej časovke na majstrovstvách sveta v Španielsku.

Dvadsaťdeväťročný reprezentant získal svoje prvé dve medaily (2012, 2013) ešte v drese Omega Pharma Quick-Step, teraz sa tešil vo farbách BMC Racing. Velits sa tak stal prvým cyklistom v histórii, ktorý dosiahol tri zlaté medaily v tejto disciplíne a navyše v rade. Celkovo je to už jeho štvrtá medaila z MS. V roku 2007 sa stal majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom v kategórii do 23 rokov. Okrem toho bol celkovo deviaty na Paríž - Nice aj na Okolo Dubaja. Na TdF skončil na 27. priečke. Velits sa z nedeľňajšieho ceremoniálu ospravedlnil.

Tretia Janíčková absolútne dominovala v cyklotriale, keď triumfovala na majstrovstvách sveta v Nórsku, na majstrovstvách Európy v Poľsku, stala sa celkovou víťazkou Svetového pohára a patrí jej prvá priečka v renkingu Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). "Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí mi pomáhali. Rodičom, bez nich by som s cyklotrialom ani nezačala. Taktiež mojím trénerom a sponzorom, bez ktorých by som sa nedostala na preteky," uviedla.

Talentom roka sa stal cyklokrosár a horský cyklista Matej Ulík, ktorý zvíťazil na pretekoch v Belgicku v kategórii juniorov, čo sa od čias Sagana ešte nikomu zo Slovákov nepodarilo. "Trénujem v okolí domova na Liptove, kde je veľmi pekné prostredie. Podporuje ma najmä rodina, ale aj SZC, ktorý mi vytvára dobré podmienky. V roku 2015 ma čakajú majstrovstvá sveta v cyklotriale v Tábore, kde by som sa chcel umiestniť v najlepšej pätnástke. Cez leto príde na rad horská cyklistika, kde budem druhý rok medzi juniormi a tam by som chcel taktiež skončiť do prvej pätnástky," uviedol Ulík.

Šéf Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara zhodnotil uplynulú sezónu kladne: "Pre slovenskú cyklistiku to bol úspešný rok. Peter Sagan obhájil zelený dres na Tour de France, Peter Velits je historicky najúspešnejší v tímovej časovke. Tatiana Janíčková obhájila titul na MS, v polovici kvalifikácie na OH máme v hre dvoch horských cyklistov. Keby sa robila nominácia na olympiádu po tomto ročníku, tak tam máme štyroch cestných cyklistov. Sezóna bola vcelku úspešná a chýbalo veľmi málo, možno nejaký úspech na majstrovstvách sveta a bola by vyhlásená za najlepšiu sezónu."

Na slávnostnom odovzdávaní cien oznámil Privara aj to, že slovenskí reprezentanti budú v najbližších štyroch rokoch nosiť nové modro-biele dresy od svetoznámej firmy Santini SMS. "Prišli za nami s novými dizajnmi. Zo štyroch návrhov sme vybrali práve tento, takže štyri roky budeme jazdiť v nových dresoch. Verím, že ešte úspešnejšie ako sme jazdili v tých starých," dodal.

Výsledky:
Zlatý pedál 2014:
1. Peter SAGAN
2. Peter VELITS
3. Tatiana JANÍČKOVÁ

Talent roka: Matej ULÍK (cyklokros, horská cyklistika)

ďalšie kategórie:
Cestná cyklistika: SAGAN
Dráhová cyklistika Alžbeta PAVLENDOVÁ
Horská cyklistika - cross country: Michal LAMI
Horská cyklistika - zjazd/four cross: Martin KNAPEC
BMX-bikros: Sebastián SULKA
Cyklotrial JANÍČKOVÁ
Cyklokros: Martin HARING
Sálová cyklistika: Nicole FRÝBORTOVÁ
Zdravotne znevýhodnený: Jozef METELKA
Masters: Marián VALÁŠEK

Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku: Ľubomír ŽITŇAN (prezident cyklistického klubu - AŠK INTER Bratislava)

Cena za mimoriadny športový výkon: Filip POLC (Majster sveta v mestských zjazdoch 2014, víťaz pretekov svetového pohára v Brazílskom Santose, Chilskom Valparaise, v Bratislave)

Miss cyklistika 2014: Marianna Findrová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok