NATO formálne ukončilo misiu ISAF

TA3
28.12.2014 14:03

Severoatlantická aliancia (NATO) dnes po 13 rokoch formálne ukončila misiu ISAF v Afganistane. Na základe rezolúcie OSN z 20. decembra 2001 boli do tejto ázijskej krajiny vyslané Medzinárodné sily na podporu bezpečnosti (ISAF), ktoré od roku 2003 spadali pod velenie NATO.

NATO formálne ukončilo misiu ISAF
SITA

"Dnešok je koncom jednej éry - a začiatkom inej," povedal na slávnostnom ceremoniáli v Kábule americký generál John Campbell, veliteľ medzinárodných síl v Afganistane, ktorý zároveň stiahol z veliteľstva ISAF vlajku misie.

Nemecký generál NATO Hans-Lothar Domröse však varoval, že pôsobenie zahraničných vojakov v Afganistane bude nebezpečné aj bez bojového mandátu, hoci riziko sa zníži. "Už nebudeme na uliciach, nebudeme hliadkovať, nebudeme vykonávať bojové misie, budeme len v kasárňach a na ministerstvách. Preto je riziko oveľa nižšie," povedal Domröse agentúre DPA.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v dnes zverejnenom vyhlásení uviedol, afganské bezpečnostné sily sú pripravené čeliť nepriateľovi napriek kritike, že im chýbajú potrebné prostriedky, ako je napríklad podpora zo vzduchu či rozviedka. "Urobili sme Afganistan silnejší tým, že sme vybudovali silné bezpečnostné jednotky na zelenej lúke. Spoločne sme vytvorili podmienky pre lepšiu budúcnosť pre milióny afganských mužov, žien a detí," konštatoval Stoltenberg.

Misu ISAF nahradí od 1. januára nová operácia Resolute Support (Rozhodná podpora). Je zameraná na ďalší výcvik 350.000 afganských vojakov a policajtov, ktorí prevezmú plnú zodpovednosť za bezpečnosť svojej krajiny. V Afganistane zostane okolo 12.000 zahraničných vojakov, ktorí ich budú mať za úlohu  ďalej cvičiť a školiť.

Osud novej misie bol pritom dlho neistý, pretože kvôli vnútropolitickej kríze nový prezident Ašraf Ghání podpísal príslušné dokumenty až 30. septembra, hoci sa tak malo stať už na jar. Severoatlantická aliancia sa preto pripravovala aj na možnosť úplného stiahnutia z krajiny.

Aj Slovenská republika, ktorá bola súčasťou ISAF od roku 2007, sa zapojí do operácie Resolute Support. Jej súčasťou má byť od januára budúceho roku 66 slovenských vojakov. Navrhovaný mandát pre príslušníkov Ozbrojených síl SR musia ešte schváliť vláda i parlament.

Misiou ISAF prešli vojaci 50 krajín. Na jej vrchole v roku 2010 ich bolo v Afganistane približne 140.000. Za 13 rokov ich v bojoch s Talibanom a ďalšími skupinami padlo asi 3500. Afganské straty však boli v rovnakom období ešte vyššie. Z pohľadu Slovenska bol tragický rok 2013, keď v operácii ISAF zahynuli traja slovenskí vojaci.

Taliban však mieni pokračovať v útokoch na cudzích vojakov aj po ukončení bojových operácií NATO. "Ubezpečujem náš ľud, že jeho mudžáhídi budú pokračovať v boji proti votrelcom, aj keď v našej krajine zostane čo i len jediný," uviedol dnes hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid, ktorého citovala agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok