SHMÚ: Slovensko čaká studený záver roka

TASR
28.12.2014 13:29

Podľa meteorológa Miroslava Šingera zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) k nám momentálne totiž prúdi studený, pôvodom arktický vzduch od severu.

SHMÚ: Slovensko čaká studený záver roka
SITA

V najbližších dňoch preto môže teplota v ranných hodinách dosiahnuť hodnotu až -20 °C, predovšetkým v horských dolinách a kotlinách na severe Slovenska.

"Očakávame, že najchladnejší vzduch k nám prenikne v utorok (30. 12.). Teplota vzduchu prechodne poklesne na severe až na približne -19 °C, čo sme v tomto roku zatiaľ nenamerali," povedal Šinger. Predpokladá, že v utorok sa na severe počas dňa výrazne otepľovať nebude. Teplota tu miestami podľa neho nevystúpi na viac ako -8 °C. V dolinách a kotlinách sa teplota môže udržať počas celého dňa pod -10 °C. "Znamenalo by to druhý arktický deň v tomto roku. Ten jediný bol zatiaľ 25. januára," skonštatoval.

Najchladnejší vzduch podľa jeho slov prejde cez naše územie počas utorka ďalej na juhozápad. V stredu (31.  12.) sa Slovensko bude nachádzať v strede tlakovej výše, čo podľa meteorológa znamená bezvetrie alebo slabý vietor a oblohu s malou oblačnosťou. "Toto sú výborné podmienky pre nočný pokles teploty, a preto očakávame, že silvestrovské ráno by malo byť najchladnejšie v tomto roku," podotkol.


Arktický vzduch od severu sme na Slovensku naposledy pocítili koncom januára, keď meteorológovia zaznamenali doposiaľ najnižšiu teplotu na našom území v rámci tohto roka. V Poprade 27. januára teplota klesla na -18.7 °C. Šinger tvrdí, že to vypovedá o minulej teplej zime, keďže ani v januári, ani vo februári teplota na Slovensku neklesla pod -20 °C. "Doslova v hodine dvanástej je ale pravdepodobné, že sa táto štatistika môže zmeniť," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok