Grécky premiér vyzval poslancov, aby zabránili predčasným voľbám

TASR TA3
28.12.2014 11:57

Grécky premiér Antonis Samaras v sobotu varoval poslancov parlamentu pred možnosťou predčasných parlamentných volieb. Tie sa uskutočnia, ak sa poslancom ani v treťom kole hlasovania v pondelok nepodarí zvoliť nového prezidenta.

Grécky premiér vyzval poslancov, aby zabránili predčasným voľbám
SITA

Samaras zdôraznil, že predčasné voľby nie sú v záujme krajiny a vyzval parlament, aby neriskoval stratu toho, čo sa mu podarilo dosiahnuť v uplynulých rokoch. Súčasne však vyjadril dôveru v opätovné víťazstvo svojej strany, ak by Gréci znova išli k volebným urnám, informovala agentúra Reuters.

Gréci si volia nástupcu súčasného prezidenta Karolosa Papuliasa.

Nedávne prieskumy verejnej mienky ukázali, že Samarasova vládnuca koalícia zaostáva za Koalíciou radikálnej ľavice (Syriza), ktorá chce znova rokovať o podmienkach medzinárodných pôžičiek pre Grécko a uvoľniť prísne úsporné opatrenia z uplynulých rokov, hoci náskok Syrizy sa v uplynulých týždňoch zmenšil.


Samaras argumentoval, že plán Syrizy by bol pre stabilitu Grécka zničujúci. Riadne parlamentné voľby by sa mali konať v roku 2016.


"Gréci nechcú predčasné voľby,"
povedal premiér v rozhovore pre štátnu televíziu. "Urobil som a robím všetko, aby som zabezpečil zvolenie prezidenta a zabránil predčasným voľbám."


Premiér zopakoval výzvu na spoluprácu adresovanú ostatným politickým stranám výmenou za dohodu, že sa voľby budú konať koncom budúceho roka. Podrobnosti však neuviedol. Povedal tiež, že je povinnosťou parlamentu zabezpečiť stabilitu krajiny.


Syrizu obvinil z "politického vydierania" a vyhlásil, že by dostala Grécko do konfliktu s tými, ktorí krajine požičali peniaze.


Vyjadril sa v ten istý deň ako nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý vyhlásil, že akákoľvek grécka vláda bude musieť rešpektovať platné záväzky Atén.


"Ak budú (predčasné) voľby, vyhráme ich, cítim to,"
vyhlásil dnes Samaras. "Neverím, že by Gréci súhlasili s tým, aby ich lacné sľuby doviedli nazad na okraj priepasti, kde sa nachádzali pred 2,5 rokom... Aj keď by voľby boli pre mňa výhodné, chcem doviesť loď bezpečne do prístavu," citovala premiéra agentúra Reuters.


Prieskum, ktorý v sobotu zverejnil inštitút verejnej mienky Alco, ukázal, že Syriza vedie nad vládnucimi konzervatívcami o 3,3 percenta hlasov. Ak by sa voľby konali teraz, Syrizu by volilo 28.3 percenta voličov a Samarasovu Novú demokraciu 25 percent.


Situáciu však komplikuje slabosť ďalších strán. Samarasov koaličný partner PASOK čelí vnútorným nezhodám a môže sa rozpadnúť. Ak by sa nedostal do parlamentu, zmaril by nádej na vytvorenie stabilnej koaličnej väčšiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok