Podľa odhadov bude výsledok prezidentských volieb v Chorvátsku tesný

TASR TA3
28.12.2014 09:24

Odhady výsledkov dnešných prezidentských volieb v Chorvátsku, ktoré zverejnila verejnoprávna televízia po skončení hlasovania, ukázali, že budú neočakávane tesné. Súčasný prezident Ivo Josipovič (57) podľa nich získal 38,9 percenta hlasov a opozičná konzervatívna kandidátka Kolinda Grabarová-Kitarevičová (46) 38,1 percenta, informovala tlačová agentúra AP.

Podľa odhadov bude výsledok prezidentských volieb v Chorvátsku tesný
SITA/AP

Predbežné oficiálne výsledky sa očakávajú neskôr.

Prezidentské voľby boli považované za test pre stredoľavú vládu spájajú s prezidentom, ktorú voliči kritizujú za neschopnosť oživiť ekonomiku vyše rok po vstupu krajiny do Európskej únie. Chorvátsko má jednu z najslabších ekonomík v EÚ, takmer 20-percentnú nezamestnanosť a je šiesty rok v recesii.

Ak sa odhady volebných výsledkov potvrdia, stretnú sa o dva týždne v druhom kole volieb sociálny demokrat Josipovič s konzervatívnou bývalou ministerkou zahraničných vecí a bývalou námestníčkou generálneho tajomníka NATO Grabarovou-Kitarovičovou.

Voliči, ktorí dnes prišli hlasovať napriek snehovej búrke a desaťstupňovému mrazu, hovorili, že voľby rozhodnú také témy ako je nezamestnanosť a boj s korupciou.

Z 3,8 milióna oprávnených voličov dosiahla voličská účasť do 16.30 h, teda dve aj pol hodiny pred uzavretím volebných stredísk, 36,4 percenta. Vo voľbách v roku 2009 bola celková účasť voličov 44 percent, informovala agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok