Ruský minister hospodárstva A. Uľukajev požaduje normalizáciu úrokov

TASR
27.12.2014 14:42

Ruský minister hospodárstva Alexej Uľukajev požaduje po drastickom zvýšení úrokových sadzieb centrálnou bankou normalizáciu úrokov. Informovala o tom agentúra DPA.

Ruský minister hospodárstva A. Uľukajev požaduje normalizáciu úrokov
SITA

Ruská centrálna banka v polovici decembra v úsilí o zastavenie prepadu rubľa zvýšila svoj kľúčový úrok na 17 %. To malo za následok nárast úrokových sadzieb na úvery na vyše 20 %, čo ruským firmám výrazne zdražilo obsluhu dlhu a skomplikovalo situáciu, povedal Uľukajev pre denník Komsomolskaja Pravda.

Zvýšenie sadzieb splnilo podľa Uľukajeva svoj cieľ, to znamená, že pomohlo k zastaveniu znehodnocovaniu rubľa. Experti však varujú, že ruská mena môže pokračovať v páde. Dôvodom sú ekonomické problémy, západné sankcie a nízke ceny ropy.

Kurz rubľa 16. decembra dočasne oslabil nad historickú hranicu 100 rubľov za jedno euro. Ruská mena sa síce v posledných dňoch opäť relatívne stabilizovala, zostáva však slabá. V piatok (26. 12.) stálo jedno euro na moskovskej burze približne 65 rubľov. Od začiatku tohto roka stratil rubeľ voči doláru aj euru približne 50 % svojej hodnoty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok