Výmena zajatcov medzi Ukrajinou a proruskými separatistami pokračuje

TA3 TASR
27.12.2014 07:49

Kyjev si dnes síce s východom nevymení tak veľa zajatcov ako včera, napriek tomu to považuje za dobrý krok. Je to jeden z výsledkov obnovených mierových rokovaní v Minsku.

Porošenko privítal prepustených vojakov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko privítal v noci nadnes na vojenskom letisku v hlavnom meste Kyjev 145 vojakov, ktorých v piatok vymenili proruskí separatisti za vyše 220 svojich bojovníkov.

"U mňa ako prezidenta a ako občana je srdce plné radosti, že môžete byť - ako som sľúbil - na Nový rok so svojimi rodinami a spolubojovníkmi," povedal Porošenko podľa vyhlásenia, ktoré zverejnila na internete jeho kancelária. Zároveň vyjadril ľútosť nad tým, že domov sa ešte nevrátili všetci zajatí vojaci.

"Budeme hľadať a nájdeme každého (vojaka), nikoho tam nenecháme. Štát bude bojovať o každého svojho verného syna," povedal prezident.

Porošenko na dnes avizoval prepustenie ďalších štyroch ukrajinských vojakov.

Výmena 146 ukrajinských vojakov za 222 rebelov sa uskutočnila severne od východoukrajinského mesta Doneck, metropoly samozvanej Doneckej ľudovej republiky, za prítomnosti predstaviteľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Je to jediný výsledok stredajšieho stretnutia kontaktnej skupiny pre Ukrajinu v bieloruskom hlavnom meste Minsk.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa kontaktná skupina zíde opäť. Pôvodne mala rokovať aj v piatok. Proruskí separatisti nevylúčili, že by sa tak mohlo stať v najbližších dňoch.

Prepustení vojaci pochádzali z rôznych jednotiek ukrajinskej armády a národnej gardy a niekoľkých dobrovoľných práporov. V zajatí boli od niekoľkých týždňov po niekoľko mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok