Došlo k výmene zajatcov proruských povstalcov a Ukrajiny

TASR TA3
26.12.2014 21:19

Ukrajinské úrady a proruskí separatisti dnes uskutočnili výmenu takmer 370 zajatcov, čo je krok smerujúci k zmierneniu vojnového stavu na východe Ukrajiny.

Ukrajina odovzdala vyše 222 zajatcov a proruskí povstalci prepustili 145 ľudí, uviedla ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. Ide o najväčšiu jednorazovú výmenu zajatcov od vypuknutia povstania na východe Ukrajiny v apríli. Stovky ďalších osôb boli prepustené v predchádzajúcich mesiacoch, pripomenula agentúra AP.

Počty prepustených ľudí sa dnes rôznili. Navyše, vládlo aj veľké napätie, keď autobusy privážali zajatcov na miesto, nachádzajúce sa severne od hlavnej povstaleckej bašty - východoukrajinského mesta Doneck.

V určitom momente výmeny bolo dokonca zverejnené vyjadrenie ombudsmanky separatistov Darji Morozovovej, že výmena sa odkladá na sobotu.

Ruská štátna televízia odvysielala zábery, ako ukrajinskí zajatci nastupujú do autobusov v povstaleckej bašte, v Donecku, odkiaľ ich potom odviezli na miesto severne od Donecka, kde sa uskutočnila výmena.

Na spomínanom mieste zajatcov rozdelili do desaťčlenných skupín a predstavitelia oboch strán kontrolovali ich totožnosť.
Výmena bola predbežne plánovaná na skoršie dni tohto týždňa a fakt, že sa neuskutočnila, spôsobil aj odklad ďalšieho kola ukrajinských mierových rozhovorov v bieloruskom hlavnom meste Minsk - malo sa konať dnes, ale odložili ho na neurčito.

Boje na východe Ukrajiny medzi vládnymi silami, dobrovoľnými prápormi a proruskými separatistami si už od jari vyžiadali vyše 4700 ľudských životov.


Predchádzajúce kolá mierových rozhovorov v septembri priniesli prímerie a dohodu o stiahnutí ťažkých zbraní, ale obe strany sa nedokázali dohodnúť na deliacej línii a boje pokračovali.
V posledných týždňoch nepriateľské akcie na východe Ukrajiny ubudli a obnovilo sa mierové úsilie, ale vzájomné podozrievanie a nedôvera bránili pokroku v situácii.

Ukrajinský parlament začiatkom tohto týždňa odhlasoval zrušenie neutrálneho štatútu krajiny, čo je prvý krok k prípadnému uchádzaniu sa o členstvo v NATO. To však tiež brzdí mierové rozhovory, pretože Moskva sa ostro stavia proti členstvu Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii.


V čase tohto napätia dnes Ukrajina kvôli bezpečnostným obavám pozastavila železničnú a autobusovú dopravu na Krymský polostrov, ktorý si Moskva v marci anektovala.


Pripojenie polostrova Krym nasledovalo po zvrhnutí bývalého ukrajinského, promoskovského prezidenta Viktora Janukovyča, čomu predchádzali niekoľkomesačné protesty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok