Český prezident Zeman vo vianočnom posolstve hanil svojich kritikov

TASR
26.12.2014 15:58

Prezident ČR Miloš Zeman v dnešnom Vianočnom posolstve ocenil súčasnú českú vládu. Vyjadril sa aj ku kritike na svoju adresu kvôli nedávnym kontroverzným vyjadreniam a spôsobu, akým zastáva svoj úrad. Za svoju hlavnú úlohu v prezidentskej funkcii označil prispieť k zníženiu nezamestnanosti v ČR.

Český prezident Zeman vo vianočnom posolstve hanil svojich kritikov
ČTK

Vysvetlil, že nezamestnanosť nie je len strata ušlej mzdy, ale aj poníženie ľudskej dôstojnosti. Uviedol, že človek bez práce sa cíti ako vykorenený zo spoločnosti, ktorá ho nepotrebuje. Prezident ČR súčasne podporil zvýšenie minimálnej mzdy tak, aby sa zväčšil rozdiel medzi ňou a sociálnymi dávkami, čo by ľudí malo motivovať k práci.

Súčasná vláda podľa Zemana dala ľuďom nádej, čo označil za významný psychologický faktor ekonomického rastu. Zeman vyhlásil, že sa tým "roztočili kolesá ekonomiky", ktoré zbrzdila politika vlády premiéra Petra Nečasa.
Za súčasnej vlády začali mať podnikatelia chuť investovať a spotrebitelia míňajú viac, uviedol Zeman. Prezident vládu vyzdvihol aj za to, že pomohla rodinám s deťmi a dôchodcom.

Podľa portálu Novinky.cz však prezident vládu podrobil kritike kvôli služobnému zákonu, s ktorým nesúhlasí.
Svojim kritikom, ktorí v novembri vyšli do ulíc, aby vyjadrili nespokojnosť s jeho pôsobením v prezidentskej funkcii, Zeman odkázal, že nebude ustupovať kričiacemu davu, lebo krikom sa podľa neho dorozumievali neandertálci.

"Nikdy nebudem súhlasiť s tým, aby sa za symbol boja za ľudské práva vydávala pornografická skupinka s vulgárnym názvom, pretože je to urážka skutočných bojovníkov za ľudské práva," vyhlásil na margo svojho hodnotenia ruskej ženskej punkovej skupiny Pussy Riot.

K výhradám, ktoré vyvolali jeho slová, že zásah poriadkových jednotiek 17. novembra 1989 na ulici Národní třída v Prahe nebol žiadnym masakrom, Zeman povedal, že sa "nikdy nebude snažiť zapáčiť sa prikrášľovaním dejín podľa princípu Čo Čech, to hrdina." "Aj keď viem, že to bolo nanajvýš populárne," dodal.

Vopred nakrútený prezidentov prejav tento rok odvysielala televízia Nova. Diváci Českej televízie ho mohli vidieť len na ČT24, Zemanovo posolstvo odvysielal aj Český rozhlas, uviedli Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok