Islamisti v Sýrii zostrelili jordánske vojenské lietadlo, pilota zajali

TA3 SITA
24.12.2014 19:05

Skupina naviazaná na Islamský štát zverejnila fotografie, na ktorej niekoľko ozbrojencov vyťahuje muža - zrejme pilota - z jazera. Islamisti zverejnili aj mužovo meno, pravosť fotografií ale nebolo možné overiť. Jordánci radikálom odkázali, že sú zodpovední za bezpečnosť pilota.

Jordánska vláda v stredu potvrdila zadržanie jedného zo svojich bojových pilotov členmi radikálnej organizácie Islamský štát, proti ktorému Jordánsko útočí pod vedením USA. Vláda v Ammáne tak nepriamo potvrdila pravosť záberov, na ktorých radikáli vyťahujú pilota z vody, kde dopadlo jeho havarované lietadlo. Stalo sa tak pri meste Rakka, na severovýchode Sýrie, kde obávaná organizácia zabrala rozsiahle územia. Jordánec je vôbec prvým zajatým príslušníkom koalície krajín, ktoré po boku Spojených štátov od septembra letecky útočia na ciele náboženských extrémistov.

Islamský štát naďalej ovláda veľké časti Sýrie a Iraku, kde v júni vyhlásil vlastný kalifát. Na severe Iraku zostáva v jeho rukách metropola Mósul, z ktorého musela utiecť väčšina miestnych kresťanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok