Breivik chce založiť stranu, zadržali desiatky jeho listov

SITA
23.12.2014 14:24

Nórske úrady v pondelok potvrdili zadržanie desiatok listov od teroristu Andersa Breivika. Hovorca nórskej väzenskej administratívy Yling Faeste pre francúzsku agentúru AFP potvrdil, že z väzenia pri nórskej metropole Oslo v záujme bezpečnosti zachytili 220 listov.

Breivik chce založiť stranu, zadržali desiatky jeho listov
SITA

Stažoval sa na cenzúru

Urobili tak na základe súdneho povolenia kontrolovať radikálovu korešpondenciu. Tá je v súčasnosti údajne výsledkom Breivikovho najnovšieho príklonu k demokracii. Extrémista si totiž chce založiť politickú stranu na nenásilné presadzovanie svojich myšlienok.

Údajne sa inšpiroval volebným úspechom gréckeho krajne pravicového hnutia Zlatý úsvit, ktoré sa pred dvoma rokmi dostalo do parlamentu. Odvtedy však jeho lídrov trestne stíhajú. Na zadržiavanie listov sa Breivik verejne posťažoval denníku Verdens Gang. Jeho právnik Geir Lippestad sa v tejto veci vyjadril, že sa proti nariadeniu úradov kontrolovať jeho listy odvolá.

Povraždil mladých ľudí v tábore

Breivik v júli 2011 najprv odpálil nálož v aute zaparkovanom pred vládnou budovou v Osle, kde zabil osem osôb. Následne oblečený v policajnej uniforme zamieril na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya, kde postrieľal 69 mladých ľudí, ktorí sa zúčastňovali na tábore vládnej Nórskej strany práce.

Samozvaného bojovníka proti moslimom a prisťahovalcom v auguste 2012 súd uznal vinným z terorizmu a úkladných vrážd. Odsúdil ho na maximálny trest 21 rokov väzenia, ktorý mu však môžu opakovane predlžovať o päť rokov a v cele tak môže byť až do konca života. Breivik sám nad svojimi činmi nikdy neprejavil ľútosť a označil ich za "kruté, ale nevyhnutné na zabránenie moslimskej invázie do Nórska a Európy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok