Ukrajina zrušila svoju neutralitu, Rusko hovorí o nepriateľskom kroku

SITA TA3 TASR
23.12.2014 14:02

Ukrajinský parlament v utorok rozhodol o zrušení neutrálneho štatútu krajiny a schválil vládne úsilie vstúpiť do NATO. Za zmenu hlasovalo 303 poslancov, teda všetci zástupcovia vládnych strán v 450-člennom zbore.

Rusko krok odmieta

Naplnil sa tak minulý týždeň avizovaný zámer prezidenta Petra Porošenka zmeniť ukrajinský štatút nezúčastnenej krajiny. Ruská vláda na utorňajší krok Kyjeva podľa očakávaní reagovala odmietavo a ruský veľvyslanec pri OBSE

Andrej Kelin to označil za nepriateľský krok. Podľa jeho slov to iba pridá "nepríjemností" do rusko-ukrajinských vzťahov.

V ústave bola od roku 1996

Ukrajinská neutralita sa stala súčasťou ústavy v roku 1996 na základe vyhlásenia nezávislosti z roku 1991. NATO pod tlakom Ruska v roku 2008 na summite v rumunskej Bukurešti zamietlo Ukrajine možnosť stať sa v blízkej budúcnosti členom aliancie a neutrálny štatút v roku 2010 potvrdil vtedajší prezident Viktor Janukovyč.

Prijatie Ukrajiny do NATO by totiž muselo podporiť všetkých 28 súčasných členov vrátane viacerých západoeurópskych krajín, ktoré s tým dlhodobo nesúhlasia.

Lavrov: Je to kontraproduktívne

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil rozhodnutie ukrajinského parlamentu vzdať sa štatútu neutrality za kontraproduktívne. Podľa neho sa tým iba zvýši napätie v súvislosti s krízou na východe Ukrajiny, napísala agentúra Reuters.

"Je to kontraproduktívne. Iba to povedie k eskalácii konfrontácie a k vytvoreniu ilúzie, že sa hlboká vnútorná ukrajinská kríza dá vyriešiť prijatím takéhoto zákona," povedal Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok