Rubeľ sa zotavuje po miernom zdražení ropy a prísľube čínskej pomoci

TASR
22.12.2014 15:47

Na začiatku vianočného týždňa sa situácia ruského rubľa (RUB), ktorý bol v uplynulých týždňoch pod silným tlakom, výrazne zlepšila. Informuje o tom DPA. Kurz rubľa posilnil. Dnes ráno stál americký dolár 56,47 RUB, kým pred týždňom bol kurz 1USD/77RUB.

Rubeľ sa zotavuje po miernom zdražení ropy a prísľube čínskej pomoci
ČTK

Experti vysvetľujú silné zotavovanie ruskej meny okrem iného miernym zdražením ropy na globálnom trhu. V ruskej ekonomike zohráva medzinárodná cena ropy mimoriadne dôležitú úlohu.

Okrem toho Moskve ponúkol pomoc Peking. Čínsky minister zahraničných vecí Wang Ji v sobotu (20.12.) v televíznom interview pre hongkonskú stanicu Phoeinx uviedol, že "keď Rusko potrebuje pomoc, v rámci našich možností mu pomôžeme".

Minister hospodárstva Kao Chu-čcheng povedal, že Čína bude v obchodnej výmene s Ruskom prikladať čoraz väčší význam svojej národnej mene, jüanu. Tým sa dá eliminovať nepriaznivý efekt prepadu rubľa. Opatrenie by súčasne prispelo k stabilizácii vzájomného obchodu oboch krajín. "V zmysle dobrej spolupráce potrebujeme spoľahlivú základňu," povedal Kao pre Phoenix.

Devízový expert nemeckej Commerzbank Ulrich Leuchtann povedal, že ďalším faktorom, ktorý prispieva k zotaveniu rubľa, je najnovšie rozhodnutie ruského ministerstva financií. Rozhodlo, že vynaloží svoje dolárové rezervy na posilnenie ruskej meny. "Rozhodnutie ministerstva dať k dispozícii 7 miliárd USD (5,47 miliardy eur) devízových rezerv na intervenciu v prospech rubľa, jednoznačne rubľu pomohlo," zdôraznil Luechtmann.

Rozhodujúci význam pre ďalší vývoj kurzu rubľa bude mať však ruská centrálna banka. Expert Commerzbank sa domnieva, že tá je v každom čase pripravená predávať na dolárovom trhu doláre a skupovať ruble.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok