Slovenské elektrárne žiadajú zverejniť dokumentáciu ku Gabčíkovu

TASR
22.12.2014 08:39

Slovenské elektrárne (SE) žiadajú štát o súhlas na zverejnenie kompletnej dokumentácie k Vodnej elektrárni Gabčíkovo (VEG). Verejnosti chcú sprístupniť aj zmluvu o prevádzke elektrárne. Informovali o tom dnes na svojej internetovej stránke.

Slovenské elektrárne žiadajú zverejniť dokumentáciu ku Gabčíkovu
SITA/Ján Slovák

"Obyvatelia Slovenska majú právo poznať pravdu. Zápisnice zo zasadnutí, tri zmluvy, korešpondencia a správy audítorov by mali byť sprístupnené," zdôraznili SE.

Spoločnosť vo väčšinovom vlastníctve talianskej skupiny Enel v tomto duchu poslala listy štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba, relevantným štátnym orgánom a audítorovi. Odvoláva sa na princípy transparentnosti a férovosti.

"Žiadame tak o súhlas na zverejnenie a sprístupnenie zmlúv o prevádzke, odškodnení a usporiadaní majetkovo-právnych vzťahov VEG, zápisníc zo zasadnutí zástupcov zmluvných strán, obchodnej korešpondencie, účtovnej dokumentácie, správ audítorov a technických správ, vrátane častí, ktoré sú označené ako obchodné tajomstvo," priblížila spoločnosť.

Elektrárne zároveň dali súhlas na sprístupnenie zmluvy o prevádzke Gabčíkova. "V tejto kauze zaznelo veľa zavádzajúcich a nepravdivých tvrdení, preto sa Slovenské elektrárne rozhodli sprístupniť dokumenty o Gabčíkove zainteresovaným stranám," dodali.

Slovenské elektrárne mali VEG v dlhodobom prenájme od roku 2006. Premiér Robert Fico (Smer-SD) začiatkom decembra oznámil, že štát elektrárňam zmluvu z dôvodu jej nedodržiavania vypovie. Vodohospodári podali v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, SE označili obvinenie za nepodložené a nepravdivé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok