Predbežným víťazom prezidentských volieb v Tunisku je Bádží Káid Sabsí

TA3 TASR
21.12.2014 07:50

Bývalý tuniský premiér Bádží Káid Sabsí sa stal víťazom dnešného druhého kola prezidentských volieb. Oznámenie víťazstva prišlo krátko po zatvorení volebných miestností. Jeho hlavný rival, dočasný prezident Munsif Marzúkí, tieto údaje poprel, informovala agentúra DPA.

"Sabsí vyhral. Rozdiel v počte hlasov v jeho prospech je jasný. Tak, ako sa patrí v demokratickej spoločnosti, žiadame všetkých, aby tieto výsledky rešpektovali," uviedol na tlačovej konferencii šéf Sabsího predvolebnej kampane. Marzúkího stúpenci však tvrdia, že výsledky plebiscitu sú veľmi tesné.

Podľa predbežných výsledkov publikovaných stanicou Nessma TV získal Sabsí 52,8 percenta hlasov, kým Marzúkí 47,2 percenta. Oficiálne výsledky sa očakávajú v pondelok až v utorok. Ústredná volebná komisia sa k priebehu volieb dovtedy vyjadrovať nebude. Sabsí zvíťazil aj v novembrovom prvom kole.

Podľa neoficiálnych štatistík prišlo k volebným urnám 47 percent obyvateľov. Tohtoročné voľby sú považované za dôležité pre prechod krajiny k demokracii po zvrhnutí dlhoročného diktátora Zína Ábidína bin Alího v roku 2011. Nová hlava štátu bude musieť vyriešiť najmä bezpečnostné problémy krajiny.

Vplyvná islamistická Strana obnovy (an-Nahda), ktorá v októbrových parlamentných voľbách skončila na druhom mieste za Sabsího stranou Hlas Tuniska (Nidáa Túnis), v dnešnom druhom kole prezidentských volieb nepodporuje žiadneho z kandidátov. Na priebeh volieb dozeralo 100.000 policajtov.

Politickí pozorovatelia považujú Tunisko za jedinú krajinu arabského sveta, ktorá úspešne zvláda prechod k demokracii. Podľa analytikov sa tuniskí islamisti poučili z vývoja v susednom Egypte, kde vlani došlo k zosadeniu islamistického prezidenta Muhammada Mursího a zvolili si opatrnejšiu stratégiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok