IŠ popravil asi sto zahraničných bojovníkov za dezerciu

TA3 TASR
20.12.2014 22:36

Extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) popravila asi sto svojich zahraničných bojovníkov, ktorí chceli opustiť jej rady. V sobotu o tom informoval denník Financial Times s odvolaním sa na nemenovaného opozičného aktivistu. Popravy sa uskutočnili v hlavnom meste povstalcov Rakká pri hraniciach s Irakom. Zahraniční bojovníci sú údajne nespokojní s realitou bojov v Sýrii, keďže častejšie musia bojovať proti iným islamistickým skupinám než proti armáde prezidenta Baššára al-Asada.

IŠ zriadil v meste Rakká špeciálnu vojenskú políciu, ktorá uskutočňuje razie v domoch nespokojných zahraničných bojovníkov. Tieto prehliadky postupne viedli k zadržaniu a väzneniu desiatok z nich.

Britské médiá už v októbri informovali o frustrácii medzi zahraničnými bojovníkmi. Už vtedy IŠ údajne zadržiavala najmenej piatich Britov, dvoch Nemcov a dvoch Belgičanov, ktorí sa chceli zo Sýrie vrátiť domov. V súčasnosti chce zo Sýrie odísť 30 až 50 Britov, obávajú sa však, že by ich mohli uväzniť a popraviť. Po začiatku koaličných náletov na pozície IŠ v Iraku a Sýrii zažila skupina značné straty a prišla o územia, ktoré predtým získala. Len za 40 dní na prelome októbra a novembra uskutočnila koalícia asi 2000 leteckých útokov, pri ktorých zahynulo vyše 500 ľudí, väčšinou islamistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok