Nemecko ešte sprísnilo obmedzenia, ktoré regulujú nedeľný predaj

TASR
20.12.2014 17:00

Nemecko si vysoko cení tvrdú prácu, ale aj nárok na aspoň jeden deň voľna po tvrdej drine. A tak na rozdiel od susedného Francúzska, ktoré sa rozhodlo zmierniť reštrikcie a povoliť nedeľný predaj v obchodoch, vláda v Berlíne sprísňuje pravidlá aj pre tých pár prevádzok, ktoré mali v nedeľu otvorené. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Nemecko ešte sprísnilo obmedzenia, ktoré regulujú nedeľný predaj
SITA

Nemecko sa vydalo opačnou cestou ako väčšina Európy. Mnohé krajiny v eurozóne v rámci reforiem, ktoré si vynútila dlhá kríza, liberalizujú zákonníky práce, čo sa týka aj práce v nedeľu, a teda nedeľného predaja. V Nemecku je trend opačný. To komplikuje situáciu miestnym obchodníkom, ktorým už robí vrásky na čele rozmach internetového predaja.

Minulý mesiac vrchný súd v spolkovej krajine Hesensko rozhodol, že aj knižnice, videopožičovne, či stávkové kancelárie musia mať v nedeľu zatvorené. Argumentoval pritom, že bráni právo ich zamestnancov na deň voľna. Rozhodnutie hesenského súdu je v súlade s verdiktom Ústavného súdu z roku 2009, ktorý obmedzil nedeľný predaj aj počas vianočnej sezóny. V Berlíne tak môžu byť počas adventu obchody otvorené len dve nedele zo štyroch, a nie po sebe. Tieto reštrikcie sú víťazstvom odborárov.

Nemecko tak patrí ku krajinám, kde je nedeľný predaj obmedzený len na pár výnimiek v roku. Pravdou však je, že každá zo spolkových krajín má vlastné pravidlá, niekde sú reštrikcie tvrdšie, inde sú voľnejšie.

Ale v každom prípade, obmedzený víkendový predaj nahráva do kariet internetovým obchodom a v pohraničných oblastiach obchodníkom v susedných štátoch.

Berlínsky internetový obchod Zalando, ktorý tento rok očakáva tržby vo výške 2,2 miliardy eur, potvrdil, že najviac ľudí u neho nakupuje cez soboty a nedele. Víkendové tržby predstavujú takmer 50 % z jeho týždenného obratu, pretože zákazníci majú voľno a môžu si v pokoji nakúpiť, navyše z pohodlia domova.

Susedné Francúzsko pritom 10. decembra oznámilo, že v snahe rozviazať firmám ruky a podporiť tak ekonomiku, rozširuje nedeľný predaj zo súčasných päť na 12 nedieľ v roku. Okrem toho v turistických regiónoch povolí obchodom, aby mali otvorené každú nedeľu.

Aj v Taliansku je nedeľa pre obchodníkov najrušnejším dňom v týždni od roku 2011, keď im vláda dovolila, aby sa sami rozhodli, či budú mať v nedeľu otvorené.

Nemci si však zvykli, že nedeľa je dňom oddychu. Zákaz nedeľného predaja v krajine platí už od roku 1919 a dodnes je chránený, tzv. západné Nemecko ho malo po druhej svetovej vojne dokonca zakotvené aj v ústave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok