Biely dom avizuje návštevu Raúla Castra

SITA TA3
19.12.2014 13:52

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu vo štvrtok pripustila čoskorú návštevu kubánskeho prezidenta Raúla Castra v USA. Biely dom sa tak vyjadril deň po prekvapujúcom oznámení o záujme opätovne nadviazať obchodné a diplomatické vzťahy s Havanou.

Obamov hovorca Josh Earnest v tejto veci poukázal na návštevy prezidentov Barmy, Číny či Vietnamu, ktorých Obama vo svojom sídle počas svojho druhého funkčného obdobia privítal. Stalo sa tak napriek dlhodobej americkej kritike miery dodržiavania ľudských práv v spomínaných krajinách. Obama dokonca v stredu nevylúčil ani príchod na Kubu. Rovnaký postoj deklaroval aj minister zahraničných vecí John Kerry.

USA v stredu potvrdili začiatok procesu normalizácie vzťahov s Kubou a plány v najbližších mesiacoch otvoriť veľvyslanectvo v Havane. Nasledovať by malo aj zmiernenie amerického obchodného embarga, ktoré USA na Kubu uvalili pred viac ako 50 rokmi. To bolo vyvrcholením konfliktu medzi oboma krajinami po revolúcii vedenej Raúlovým bratom Fidelom Castrom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok