Nezamestnanosť mierne klesla, výraznejšie ubudlo mladých bez práce

SITA TA3
19.12.2014 11:39

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v novembri tohto roka 12,25 %. V porovnaní s októbrom išlo o pokles o 0,10 percentuálneho bodu.

Medziročný pokles o 1,25 percenta

Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,25 percentuálneho bodu. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 330 517 osôb. V porovnaní s októbrom tohto roka ide o pokles o 2 740 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v novembri o 33 716 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 13,86 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,07 percentuálneho bodu, medziročne o 0,95 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval minulý mesiac 374 018 osôb. Oproti októbru tohto roka ide o pokles o 1 960 ľudí, medziročne je to menej o 25 543 uchádzačov o zamestnanie.

Počet mladých bez práce sa znížil o 12 tisíc

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter upozornil na tlačovej besede na to, že počet nezamestnaných do 29 rokov klesol medziročne o 12 tisíc, z toho vyše 8 tisíc predstavujú nezamestnaní do 25 rokov. Pri nezamestnaných nad 50 rokov ide oproti novembru vlaňajška podľa Richtera o pokles o 3,6 tisíc ľudí a počet dlhodobo nezamestnaných medziročne klesol takmer o 9,6 tisíc.

Ako ďalej uviedol šéf rezortu práce, podľa štatistík Sociálnej poisťovne od začiatku tohto roka vzniklo 6,5 tisíc nových zamestnávateľov. V tomto čísle sú podľa neho zarátaní živnostníci, aj všetky typy obchodných spoločností. "Za jedenásť mesiacov tohto roka vzniklo 51,5 tisíc nových pracovných miest," povedal. Podľa Richtera to potvrdzuje, že legislatívne opatrenia ministerstva práce a sociálnych vecí sú účinné.

Pozrite si celú tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok