Pri náletoch v Iraku zahynuli poprední lídri Islamského štátu

TASR SITA
19.12.2014 06:23

Traja vysokopostavení lídri militantnej organizácie Islamský štát (IS) zahynuli v Iraku pri náletoch koalície vedenej Spojenými štátmi, informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa Pentagón.

Pri náletoch v Iraku zahynuli poprední lídri Islamského štátu
SITA/AP

Medzi obeťami náletov z uplynulých týždňov sú zástupca vodcu IS abú Bakra Baghdádího, šéf vojenských operácií v Iraku a šéf IS v Mósule, druhom najväčšom irackom meste.

Pentagón taktiež informoval, že kurdskí bojovníci získali späť kontrolu nad územím s rozlohou 100 štvorcových kilometrov v okolí mesta Sindžár, ktoré leží pri hranici so Sýriou. K tomu im dopomohlo vyše 50 amerických náletov na militantov.

"Kombinované úsilie ako toto má výrazný vplyv na schopnosť Islamského štátu ohľadne velenia, riadenia, dopĺňania zásob a manévrovania,"
uviedol generálporučík James Terry, šéf amerických operácií proti Islamskému štátu.

Kurdi oslobodili obkľúčený Sindžár, zachránili stovky ľudí

Bojovníci kurdskej Pešmergy si prebojovali cestu na irackú horu Sindžár a oslobodili stovky ľudí, ktorých tam obliehali militanti z Islamského štátu. Vo štvrtok to oznámil šéf kurdskej bezpečnostnej rady Mesrúr Barzaní. "Pešmergovia sa dostali na horu. Oslobodili rozsiahlu oblasť," povedal Barzaní a dodal, že pri bojoch zabili stovku islamistov. "Teraz je otvorený koridor a snáď sa od Islamského štátu podarí oslobodiť aj zvyšok (Sindžáru)".

Úspešná operácia asi 8 000 Kurdov podporovaná americkými náletmi ukončila niekoľkomesačné utrpenie stoviek príslušníkov irackej jezídskej náboženskej menšiny, ktorí uviazli na hore, odkedy islamisti v auguste obsadili Sindžár a ďalšie kurdské časti severného Iraku. "Všetci jezídi, ktorí uviazli na hore, sú voľní," povedal Barzaní.

Kurdská ofenzíva na oslobodenie hory a mesta Sindžár sa začala v stredu. Postupovali zo Zumáru, východne od Sindžáru, pričom za dva dni získali späť 700 kilometrov štvorcových. Americké stíhačky uskutočnili v stredu na ich podporu 45 náletov ako aj dva pri Sindžári. Ešte je potrebné oslobodiť samotné mesto, odkiaľ mnohí jezídi ušli, získanie hory sa však považuje za veľké víťazstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok