Železnice cez sviatky posilnia spoje

TA3 TASR
18.12.2014 18:55

Od zajtra sa začína veľké sťahovanie. Pred blížiacimi sa sviatkami opäť opúšťajú Bratislavu desaťtisíce ľudí. Ak plánujete cestovať vlakom alebo chcete využiť autobusovú dopravu, v nasledujúcej reportáži sa dozviete na čo všetko by ste sa mali pripraviť.

Záujem ľudí cestovať za rodinami či blízkymi na vianočné sviatky narastá. Podľa odhadov dopravcov bude nápor na dopravu rozložený do viacerých dní. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) očakáva jeho prvú vlnu v piatok 19. decembra a následne v sobotu 20. decembra. Veľa ľudí sa však rozhodne cestovať aj na poslednú chvíľu, čiže v utorok 23. decembra.

ZSSK preto počas vianočných a novoročných sviatkov vypraví na trate 56 posilových vlakov. Z toho bude 12 InterCity (IC) spojov, 2 EuroCity (EC) vlaky, 24 rýchlikov a 18 expresov. Posilové spoje pôjdu od štvrtka 18. decembra do stredy 7. januára 2015. "Najvýraznejšie posilnenie pripadá na piatok 19. decembra a následne na utorok 6. januára, keď je pridaných po 10 vlakov v priebehu dňa," opísala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Všetky posilové vlaky sú podľa jej slov zapracované v novom cestovnom poriadku a vo všetkých vyhľadávačoch. Dopravca však navýši kapacity aj mimoriadne. V piatok 19. decembra a v utorok 23. decembra pôjde rýchlik mimo cestovného poriadku. Vyrážať bude z Bratislavy o 14.30 h cez Žilinu (17.11 h) s príchodom do Košíc o 20.20 h.
Podobne pôjde v opačnom smere v nedeľu 21. decembra a v stredu 7. januára nad rámec cestovného poriadku rýchlik z Košíc o 14.19 h cez Žilinu (17.31 h) s príchodom do Bratislavy 20.18 h. "V týchto vlakoch nie sú limitované miesta pre cestujúcich v rámci bezplatnej prepravy," dodala Morháčová. Súpravy budú zostavené z maximálneho počtu 13 vozňov. Dopravca tiež navýši ponuku pravidelných vlakov pridaním viac ako 200 vozňov.


Napríklad, čo sa týka IC vlakov, najväčší záujem železnice pociťujú v piatok podvečer (19. 12.) a v sobotu (20. 12.). Spoje sú naplnené od 46 do 70 %. Úplne vypredaný je však už sobotňajší dopoludňajší vlak. Dopravca v ňom ale navýši kapacitu a pribudnúť má minimálne 100 miest. Deň pred Štedrým dňom sú zase IC vlaky obsadené na polovicu.

Už tradične zvýšený záujem o cestovanie zaznamenávajú aj autobusové spoje. Napríklad bratislavský Slovak Lines, ktorý predáva cestovné lístky aj iných dopravcov, hlási vypredanosť niektorých spojov smerom na východ Slovenska 18. a 19. decembra. "Zvýšený záujem je aj na 23. decembra," opísala hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová. Cestovné lístky sa však dajú podľa jej slov kúpiť na iné spoje v tieto dni. "Na stredné Slovensko je zatiaľ v ponuke dostatok cestovných lístkov," doplnila.

Ešte väčší záujem je však o autobusy v medzinárodnej doprave. Ľudia výraznejšie cestujú už od 15. decembra, a to najmä z Londýna, Rotterdamu, Paríža a tiež zo Ženevy či Zürichu smerom na Slovensko. "Ale mnoho ľudí cestuje pred sviatkami aj opačným smerom, teda do zahraničia, napríklad do Paríža a Londýna," doplnila Vozárová.

Dopravca preto v medzinárodnej doprave pridáva posilové spoje od 15. decembra do 5. januára. "Doteraz je pridaných spolu 35 posilových autobusov v smere do zahraničia a rovnaký počet zo zahraničia smerom na Slovensko," vyčíslila Vozárová. Najviac posíl je pritom pridaných z Londýna a do Londýna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok