Fico o summite EÚ: Hlavnou témou je zlepšovanie investičnej klímy

TA3
18.12.2014 07:48

Hlavnou témou dnešného summitu v Bruseli, je zlepšovanie investičnej klímy v Európe. Na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti to oznámil premiér Robert Fico. Ďalšou témou rokovaní bude kríza na Ukrajine.

Fico hovoril s Tuskom o financovaní projektov V4

Visegrádska skupina (V4) chce pri čerpaní prostriedkov z nového investičného balíka Európskej komisie (EK) postupovať koordinovane a predložiť projekty, ktoré budú mať cezhraničný charakter.

Slovenský premiér Robert Fico to vyhlásil krátko po dnešnom príchode do Bruselu, kde sa pred zasadnutím Európskej rady stretol s jej novým stálym predsedom Donaldom Tuskom, náprotivkami z Česka, Maďarska a Poľska ako aj prezidentom Rumunska. Ako príklady projektov, ktoré by mohli byť financované z investičného plánu na roky 2015-2017, uviedol rekonštrukciu prístavu v Komárne a diaľničný obchvat Bratislavy.

"Trošku sme pesimistickí, či objem peňazí bude naplnený v takom rozsahu, ako je plánované, pretože reálne je k dispozícii 21 miliárd eur. To sú peniaze z Európskej komisie a Európskej investičnej banky, a potom má nastať takzvaný pákový efekt 'krát 15' a z toho má vzniknúť viac ako 300 miliárd. Ale ak by sme splnili túto predstavu čo len na polovicu, tak si viem predstaviť, že by to mohol byť veľký úspech," povedal Fico po stretnutí.

Účastníci podľa neho zdôrazňovali, že popri investičnom pláne, ktorý koncom novembra predstavil nový predseda EK Jean-Claude Juncker, je "veľmi dôležité, aby bola Komisia maximálne pružná pri čerpaní peňazí z (doterajších) európskych fondov". Dodal, že v začínajúcom programovom období 2014-2020 budú krajiny V4 "postupovať absolútne koordinovane".

Prezidenti a premiéri členských štátov EÚ sa vo štvrtok zišli v Bruseli na dvojdňovom summite, ktorého výraznými témami by mali byť investičný plán EK a kríza na Ukrajine. Pravidelné zasadnutie je prvým od nástupu Tuska do novej funkcie, kde 1. decembra vystriedal Belgičana Hermana Van Rompuya. Po otvorení sa uskutočnila tradičná "výmena názorov" s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom, na čo by malo nasledovať rokovanie o podpore investícií v EÚ za účasti prezidentov Európskej investičnej banky a Európskej centrálnej banky.

Základným pilierom Junckerovho investičného plánu na obdobie 2015-2017 je vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Konkrétna podoba však bude známa až v januári a samotné schválenie sa očakáva najneskôr v júni, aby bolo možné projekty realizovať od polovice roka 2015. Zahraničnopolitickým otázkam sa budú lídri venovať v neskorších večerných hodinách. Podľa Fica je v súvislosti s krízou na Ukrajine možné očakávať iba všeobecné
závery a účastníci summitu nebudú prijímať žiadne rozhodnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok