Zblíženie Kuby a USA má oponentov: Proti Obamovi sa postavil aj McCain

TA3 SITA TASR
18.12.2014 14:47

Plán Baracka Obamu, ktorý chce po desaťročiach znormalizovať vzťahy so susedným ostrovom Kuba, má silných oponentov v radoch republikánov. Amerického prezidenta naopak pochválil kubánsky líder Castro.

Zblíženie Kuby a USA má oponentov: Proti Obamovi sa postavil aj McCain
SITA

Senátori: Odráža to úpadok Ameriky

Republikánski senátori John McCain a Lindsey Grahamová v stredu odsúdili plán prezidenta Baracka Obamu na zmiernenie amerických obmedzení voči Kube. Americká verejná mienka je za normalizáciu vzťahov s komunistickou Kubou. Vyplýva to z rôznych prieskumov, ktoré vychádzajú po včerajšom vyhlásení Washingtonu a Havany.

Zmena politiky podľa nich odráža "ústup a úpadok Ameriky a hodnôt, za ktorými stojí". "Je to o ústupkoch autokratickým diktátorom, kriminálnikom a protivníkom, čím klesá americký vplyv vo svete," vyhlásili senátori.

Proti Obamovým návrhom na normalizáciu vzťahov s Kubou sa postavil aj Jeb Bush, bývalý guvernér Floridy a možný republikánsky kandidát v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v roku 2016. "Nemyslím si, že by sme mali vyjednávať s represívnym režimom o zmenách v našich vzťahoch," vyhlásil Bush.

Republikánsky senátor Jeff Flake však verí, že väčšina jeho poslaneckých kolegov sú za zmenu politiky Spojených štátov voči Kube. Flake sa vrátil z Kuby s prepusteným americkým humanitárnym pracovníkom Alanom Grossom.Podľa jeho slov by bolo chybou neotvoriť veľvyslanectvo USA na Kube alebo nevymenovať veľvyslanca.

Castro: Naučme sa spolu žiť

Kubánsky prezident Raúl Castro v stredu osobne ocenil najnovšiu dohodu medzi Havanou a Spojenými štátmi o zbližovaní vzájomných vzťahov. Urobil tak v osobitnom vystúpení krátko po tom, ako dohodu oznámil americký prezident Barack Obama.

"Potrebujeme sa naučiť žiť spolu civilizovaným spôsobom, aj so svojimi rozdielmi," uviedol v televíznom prejave brat Fidela Castra, po ktorom prevzal vedenie komunistickej krajiny. Zároveň ocenil Obamu, ktorý si podľa neho za rozhodnutie o zblížení vzťahov s Kubou "zaslúži rešpekt a uznanie kubánskeho ľudu".

Spojené štáty už v najbližších mesiacoch pripravujú otvorenie vlastného veľvyslanectva v kubánskej metropole Havana. Washington to oznámil v čase, keď Kuba informovala o prepustení amerického pracovníka zadržiavaného v krajine posledných päť rokov a USA zase potvrdili prepustenie troch Kubáncov uväznených na Floride pre špionáž.

Washington má v pláne aj zmiernenie obchodného embarga uvaleného na Kubu po revolúcii z roku 1959, ktorá vyniesla k moci Fidela Castra, brata súčasného kubánskeho lídra Raúla.

Americká verejná mienka je za normalizáciu vzťahov s komunistickou Kubou

Spojené štáty a Kuba majú dlhú spoločnú históriu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok