Putin na výročnom brífingu: Rusko sa dostane z krízy do dvoch rokov

TA3, ČTK, RT, SITA
18.12.2014 14:36

Približne tri hodiny trvala výročná tlačová beseda ruského prezidenta Vladimira Putina. Bilancoval na nej uplynulý rok, ponúkal aj riešenia aktuálnej finančnej krízy v krajine.

Hlavnú časť Putinovho prejavu sme sledovali online.

12:15 K osobnému životu: "Čo sa týka môjho osobného života, všetko je v poriadku. S mojou bývalou ženou sa pravidelne vídame a mame dobre vzťahy."

12:05 Britskí novinári sa Putina spýtali na časté provokačné lety ruských lietadiel, ktoré často lietajú mimo svoj vzdušný priestor: "Rusko prísnejšie chráni národné záujmy. Nikoho nenapadáme. Na nikoho neútočíme. Rozladenie našich západných partnerov je spojené s tým, že to robíme. Viete o tom, že Rusko na začiatku 90. rokoch prerušilo lety strategického letectva vo vzdialených regiónoch, ale americké lietadlá tam stále lietali? Aká tam bola hrozba? My sme nelietali. Nedávno sme tie lety obnovili."

11:50 O údajnej nespokojnosti ruských elít s aktuálnym stavom: "Viete, čo je ruská elita? To sú roľníci. Na ich bedrách leží rozvoj celej krajiny. Delenie na ďalšie elity je nepodložené."

11:45 O riziku palácového prevratu: "Čo sa týka palácových prevratov, upokojte sa. Paláce nemáme. Máme len oficiálnu rezidenciu." Ľudia podľa Putina cítia, že koná v záujme Ruskej federácie.

11:35 K situácii po olympiáde v Soči: "S olympiádou sme spokojní. Je to vidieť aj na využití objektov. Niekde síce sú prázdne, ale premysleli sme to dopredu - teraz sa tam konali majstrovstvá v šachu. Všetko je rezervované do konca februára. Lyžiarska sezóna je plne rezervovaná," hovorí prezident.

11:30 Putin o kauze oligarchu Chodorkovského: "Pán Chodorkovský ma požiadal o milosť a keď som rozhodnutie príjmal, nevychádzal som z toho, či sa bude zaoberať politikou alebo nie, je to jeho voľba. Ak spĺňa kritéria pre kandidatúru, môže kandidovať. Rozhodnutie som prijal z humanitárnych dôvodov a neľutujem ho."

11:15 Pred rokom udelil Vladimir Putin milosť roky väznenému Michailovi Chodorkovskému. Aj tento rok zrejme brífing pomohol jednému oligarchovi. Krátko pre prejavom prepustili z domáceho väzenia miliardára Vladimira Jevtušenkova.

Jevtušenkova do domácej väzby súd poslal ešte v septembri pre obvinenia z prania špinavých peňazí v súvislosti s akvizíciou akcií spoločnosti Bašnefť. Jevtušenkov sa proti uvaleniu domácej väzby odvolal a žiadal prepustenie na kauciu. Súd však verdikt nezrušil a miliardára nechal "preventívne" v domácom väzení.

Moskovský arbitrážny súd koncom októbra rozhodol, že akcie firmy Bašnefť prevezme ruský štátny majetkový fond. Vyhovel tak prokuratúre, ktorá tvrdí, že Bašnefť sa sprivatizoval nezákonne a následne ho v roku 2009 kúpil konglomerát Sistema.

11:05 O kontraktoch s Čínou: "V poslednej dobe sa hovorí, že Rusko sa otáča na východ, ale na východ sa vlastne otáčajú USA. Súvisí to s tým, že azijský region sa rozvíja rýchlejšie ako ostatní. Prečo by sme sa tomu mali brániť? Všetko sme plánovali už dlho," tvrdí Putin.

Rusko údajne vyjednalo ceny, ktoré sa vôbec nelíšia od vzorcov, ktoré používa pri obchodovaní s Európou. Podľa prezidenta je celkom v poriadku sa orientovať na túto časť sveta."

11:00 "Ak Ukrajina chce obnoviť mier a územnú celistvosť, musí si ctiť obyvateľov, ktorí žijú na jednotlivých územiach."

11:00 Putin o osude "Novoruska": "Vychádzame z toho, že kríza sa musí čím skôr vyriešiť. Musí byť vyriešená politickými prostriedkami a nie nátlakovo. Obyvateľom budeme pomáhať. Už sme vyslali desiaty humanitárny konvoj."

10:55 Putin použil analógiu s ruským medveďom: "Ruského medveďa vždy chceli uviazať na reťaz. Chcú mu vytrhať zuby a pazúry."

10:50 K situácii na východe Ukrajiny: "Proti Kyjevu nešli "povstalci". Naopak, Kyjev na nich poslal ozbrojené sily. Po štátnom prevrate, áno bol to prevrat, časť krajiny nesúhlasila s týmito akciami. Namiesto zahájenia dialogu sa najprv začala používať polícia, potom armáda a keď to nestačilo, tak sa to rieši silou a pomocou ekonomických akcií. Je to spôsob škodlivý pre Ukrajinu a ukrajinský národ."

10:45 Na hraniciach medzi Západom a Ruskom podľa prezidenta opäť rastú múry. "Po páde Berlínskeho múru nám nasľubovali, že sa NATO nebude rozširovať. Nie je toto nový múr," pýta sa prezident.

10:40 Podľa Putina je potrebné ďalej pracovať. Vonkajšie podmienky nútia k väčšej efektivite. "Musí tu byť sloboda podnikania, musíme garantovať vlastníctvo."

10:35 "Ako som už verejne povedal, cenami benzínu či potravín sa musí zaoberať vláda, nielen centrálna banka. Spoľahlivou poistkou pre nás je správna makroekonomika a rezervný fond."

10:30 Budeme využívať obrovské finančné rezervy, ktoré sme vytvorili, sľubuje Putin.

10:30 "Chystáme sa použiť opatrenia, ktoré sme použili v roku 2008. Musíme sa sústrediť na pomoc ľuďom, ktorí potrebujú pomoc. Ak sa bude situácia vyvíjať negatívne, budeme musieť škrtať. Zdôrazňujem však, že je nevyhnuté, aby nasledoval vzostup. Prečo? Pretože aj svetová ekonomika bude rásť. V tom najviac pesimistickom prípade opäť začneme rásť za dva roky."

10:25 Dnešná situácia (rekordný pád rubľa, pozn. red) je podľa šéfa Kremľa vyprovokovaná vonkajšími faktormi. Predpokladá, že centrálna banka aj vláda prijmú adekvátne opatrenia.

10:30 "Veľkú pozornosť sme venovali zvýšeniu bojaschopnosti armády. Počet služobných bytov pre vojakov narástol o sto percent," hovorí Putin.

10:20 Putin hovorí o rekordnej úrode, ktorá bola v Rusku počas tohto roka. Aj federálny rozpočet skončí s vyššími príjmami ako výdavkami. Klesá úmrtnosť a zvyšuje sa pôrodnosť, čo je pozitívny trend, hovorí ruský prezident.

10:10 Tlačová beseda sa práve začala. Ruské štátne médiá zverejnili epické promo, v ktorom ukazujú zábery tankov, zničených miest a samozrejme Vladimira Putina osobne. Vo videu, ktoré sa podobá na trailery hollywoodskych filmov, Putin vyhlási: "Medveď si nikdy nepýta povolenie."

Pozrite si záznam celého Putinovho prejavu (z RT.com)


Záznam z hlavnej časti tlačovky Vladimira Putina (s tlmočníkom)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok