Netanjahu požaduje od EÚ okamžité vrátanie Hamasu na teroristický zoznam

TA3
17.12.2014 22:39

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval Európsku úniu, aby ponechala palestínske radikálne hnutie Hamas na svojom zozname teroristických skupín. Reagoval tak na rozhodnutie Všeobecného súdu Európskej únie, ktorý je súčasťou Súdneho dvora EÚ, ktorý Hamas zo zoznamu dočasne vyradil.

"Očakávame, že Hamás dajú okamžite späť na zoznam," vyhlásil Netanjahu s tým, že hnutie je teroristickou organizáciou s cieľom zničiť Izrael.

Európsky súd ponechal v platnosti zmrazenie účtov lídrov a členov hnutia, ktoré má trvať ešte nasledujúce tri mesiace až do ukončenia prípadného odvolacieho konania. Súd v rozhodnutí konštatoval, že EÚ zaradila Hamás v roku 2001 na teroristický zoznam na základe informácií z médií a Internetu, a nie na základe skúmania a hodnotenia jeho činov, čo je podľa súdu nedostatočné. Všeobecný súd EÚ zdôraznil, že dnešný verdikt nemení klasifikáciu Hamásu ako teroristickej organizácie. EÚ má teraz dva mesiace na odvolanie sa proti tomuto rozhodnutiu na Súdnom dvore EÚ.

Hamás, ktorý od roku 2006 vládne v Pásme Gazy, opakovane protestoval proti zaradeniu na zoznam teroristických skupín. Predstaviteľ hnutia v Gaze Saláh Bardavíl už verdikt označil za pozitívny posun. "Rozhodnutie napravilo veľkú historickú chybu," vyhlásil a dodal, že hnutie je legitímnou odbojovou organizáciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok