Európsky parlament schválil rozpočet EÚ na rok 2015

TA3 SITA
17.12.2014 15:18

Európsky parlament v stredu schválil návrh rozpočtu EÚ na rok 2015 a navýšenie financií pre tohtoročný rozpočet. Rozpočet na budúci rok počíta so záväzkami na úrovni 145,32 mld. eur a platbami vo výške 141,21 mld. eur.

Na úhradu dosiaľ nezaplatených faktúr z roku 2014 bude podľa informácií zverejnených EP vyčlenených dodatočných 4,25 mld. eur. "Je jasné, že sumy, ktoré sme prijali, dokážu prinajlepšom len zastabilizovať úroveň európskeho dlhu. To, čo mi dáva nádej, je splátkový plán zameraný na znižovanie sumy nehradených faktúr," uviedol predseda parlamentného výboru pre rozpočet Jean Arthuis.

Prioritou parlamentu v priebehu vyjednávaní s Radou bolo zabezpečiť dostatok prostriedkov na úradu najnaliehavejších faktúr pre dodávateľov, ktorí pracujú na projektoch financovaných Európskou úniou v členských štátoch. Poslanci sa tiež s cieľom ukončiť hromadenie nezaplatených faktúr, ktorých objem dosiahol k začiatku roku 2014 sumu 23,4 mld. eur, zamerali na dosiahnutie dohody na detailnom pláne splátok. Plán okrem iného zadefinuje udržateľnú úroveň neuhradených faktúr, ktorú nebude možné prekročiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok