V Donbase sú prokyjevskí partizáni, čeliť im chce čečenský prezident

TA3 TASR SITA
17.12.2014 10:46

Na územiach na východe Ukrajiny provládne partizánske skupiny, Kyjev ich však nemá úplne pod kontrolou. Priamo v poli im chce čeliť čečenský prezident Kadyrov. Požiada vraj Vladimira Putina, aby ho uvoľnil z funkcie.

V Donbase sú prokyjevskí partizáni, čeliť im chce čečenský prezident
SITA/AP

Maťuchin: Partizáni sú samoorganizovaní

Na územiach na východe Ukrajiny, ktoré nemá Kyjev pod kontrolou, operujú provládne partizánske skupiny. Armáda však s nimi nemá jasnú koordináciu, informoval dnes hovorca protiteroristickej operácie Leonid Maťuchin.

"Skutočne operujú, už od leta. Sú to ľudia z oblastí, ktoré obsadili teroristi. Sú samoorganizovaní, ale zatiaľ nemôžeme hovoriť o nejakej presnej koordinácii,"
citovala Maťuchina agentúra Ukrinform.

Koordinátor zoskupenia Informačný odpor Dmytro Tymčuk v utorok informoval, že partizáni zaútočili na komunikačné stredisko "ruských jednotiek" severne od mesta Novoazovsk v Doneckej oblasti. "Nepriateľ utrpel straty," napísal Tymčuk na Facebooku.

Podľa neho útok spôsobil rozruch v radoch "ruských teroristických vojakov", ktorí neočakávali partizánsku aktivitu v oblasti.

Kadyrov: Chcem bojovať v Donbase

Čečenský líder Ramzan Kadyrov v utorok vyhlásil, že chce zložiť svoju vysokú funkciu a odísť do Donbasu bojovať s miestnymi milíciami. Informovala o tom na svojej stránke stanica NTV, ktorú cituje agentúra TASS. Povedal to v rámci svojich vyjadrení k trestnému oznámeniu podanému proti nemu na Ukrajine a hrozbám Kyjeva zaradiť ho na medzinárodný zoznam hľadaných osôb.

“Môžu si hovoriť, čo len chcú. Ale chcem požiadať (ruského) prezidenta o povolenie skončiť na mojom poste s cieľom odísť do Donbasu a chrániť záujmy tých občanov, ktorí tam teraz bojujú," povedal Kadyrov.

Ukrajinská bezpečnostná služba iniciovala trestné konanie proti Kadyrovovi minulý týždeň za výroky proti trom ukrajinským poslancom. Kadyrov na oplátku prisľúbil dať podnet na stíhanie týchto poslancov, ktorých obvinil z podpory nedávneho útoku na dopravnú políciu v Groznom.

Traja ukrajinskí zákonodarci Juri Beryoza, Andrij Levus a Ihor Moisejčuk sa snažia o destabilizáciu situácie v Rusku vrátane Čečenska, napísal Kadyrov na jednej svojej stránke na sociálnych sieťach. Okrem poslancov sa trestnému oznámeniu nevyhne ani ukrajinská bezpečnostná služba.

Čečenský líder na rokovaní s Vladimirom Putinom

Russia_Putin-5823233bacf744f398080f977ea1a393.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok