SDKÚ na Prezídiu vyzvalo odídencov, aby sa vzdali poslaneckých mandátov

TA3, TASR
16.12.2014 10:12

Prezídium strany sa zároveň dohodlo aj na tom, že koncom januára sa zíde Ústredná rada SDKÚ-DS. Jej členovia chcú hovoriť o personálnych zmenách a stanov strany.

Prezídium: Vzdajte sa mandátov

Opozičná SDKÚ-DS vyzýva poslancov, ktorí opustili stranu Pavla Freša, aby vrátili svoje mandáty. Apel v takomto znení jednohlasne odsúhlasilo na návrh Ľudovíta Kaníka Prezídium SDKÚ-DS.     

Členovia tohto orgánu sa zároveň dohodli, že 31. januára sa uskutoční Ústredná rada SDKÚ-DS, na ktorej sa majú menovať chýbajúci podpredsedovia strany a generálny sekretár. Riešiť sa má aj zmena straníckych stanov, a to tak, že volebné obdobie vedenia sa skráti zo súčasných štyroch rokov na dva.     

Ústredná rada má zároveň vyhlásiť primárne voľby na 10. marca. Členovia strany si v nich vyberú volebného lídra pre parlamentné voľby 2016.

V strane skončili Dzurinda, Fedor aj Novotný

Z SDKÚ-DS od minulého roka odišli viaceré známe tváre - Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť), Magdaléna Vášáryová aj zakladateľ strany Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Nasledovali Martin Fedor, ktorý ide do Siete k Radoslavovi Procházkovi, a Viliam Novotný, ktorý bude pomáhať Eve Babitzovej s jej stranou Šanca. Uplynulý týždeň oznámil odchod exminister školstva Eugen Jurzyca, Jozef Mikuš, banskobystrický krajský šéf Stanislav Horník aj bratislavský krajský šéf Michal Luciak. Stranu opúšťajú aj radoví členovia, nielen funkcionári.     

V Národnej rade SR zostali za SDKÚ-DS už len predseda Pavol Frešo a pokladník Ľudovít Kaník. Strana má ešte europoslancov Ivana Štefanca a Eduarda Kukana. Kukan povedal, že zostane do konca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok