Austrálska polícia zasiahla proti samozvanému šejkovi: traja mŕtvi, štyria zranení

TASR, Twitter, TA3, SITA, ČTK
15.12.2014 16:48

Rukojemnícka dráma v austrálskom Sydney, kde samozvaný islamský duchovný v kaviarni zadržiaval množstvo rukojemníkov, sa po dlhých hodinách skončila.

20:00 Tri ženy a policajt sú hospitalizovaní s ľahšími poraneniami.

19:50 Polícia potvrdila tretiu obeť. Je ňou samotný útočník, 49 ročný Man Haron Monis, ktorý zomrel v nemocnici na následky zranení spôsobených policajnou streľbou. Ďalšími obeťami sú 34 ročná žena a 38 ročný muž, ktorí boli zastrelení v kaviarni.

18:25 Polícia potvrdila smrť útočníka aj ďalšieho človeka. Rukojemníka podľa austrálskych médií zastrelil práve on.

18:20 "Man Haron Monis začal strieľať ako prvý. Polícia sa rozhodla zaútočiť na kaviareň až potom, ako počula streľbu," uviedla austrálska polícia.

18:10 O austrálskej dráme s psychológom Karolom Kleinmannom

17:25 Podľa austrálskych médií zahynul pri policajnom zásahu útočník a najmenej jeden z rukojemníkov. Traja ľudia sú vo vážnom stave. Polícia to zatiaľ nepotvrdila.

16:45 Polícia potvrdila, že rukojemnícka dráma v Sydney sa skončila. Najmenej dvaja ľudia zahynuli, hlásia austrálske médiá.

16:40 Po zásahu polície sú mŕtvi aj zranení, ich počet však nie je známy. Uviedla to CNN. Osud útočníka stále zostáva tajomstvom.

16:20 Dráma vrcholí. Polícia vtrhla do kaviarne hneď potom, ako ušla časť rukojemníkov, uviedol Guardian. Podľa CNN je najmenej jeden z policajtov alebo rukojemníkov zranený.

16:10 Ďalších asi päť rukojemníkov podľa The Telegraph ušlo z kaviarne. V centre Sydney sa ozývala streľba.

475905_4037436421455_4294430_o.jpg

15:25 Podľa Wikipédie ide o vysokopostaveného austrálskeho klerika pôvodom z Iránu. Do krajiny sa dostal v roku 1996 ako utečenec. Šejk Haron čelí obvineniu zo sexuálneho útoku. Známym sa stal aj pre nenávistné listy rodinám austrálskych vojakov, ktorí zomreli na misiách v zahraničí.

15:20 Toto je podľa Nine News Australia Šejk Haron.

15:05 Identita ozbrojeného muža je zrejme známa. Podľa Sky News je ním 49-ročný Man Haron Monis, známy aj ako Šejk Haron. Polícia v Sydney uviedla, že Monisa "dobre pozná".

cegrab-20141215-031109-159-1-762x428.jpg

14:40 Na námestí Martin Place v austrálskom Sydney je počas 14. hodiny rukojemníckej drámy kľud. V uzavretej oblasti je veľké množstvo policajných jednotiek.

V prípade je stále primnoho nejasností. Nevie sa, koľko rukojemníkov zostalo v kaviarni Lindt potom, ako do nej vtrhol ozbrojený štyridsiatnik. Odhady sa pohybujú od 15 do 40. Je možné, že rukojemníci sú stále nezranení.

Polícia neodhalila ani identitu militanta ani konkrétne požiadavky. Austrálsky premiér Abbott spomenul, že sú "politické." Zdá sa, že neznámy je prívržencom Islamského štátu. Džihádistická vlajka, ktorú mal k dispozícii, však nebola celkom správna.

14:05 Dnešnú drámu si bude svet zrejme spájať najmä s týmto záberom. Kamera RT zachytila jednu zo zamestnankýň kaviarne pri úteku.

13:35 Pozrite si živé vysielanie FreeNewsAU z miesta drámy.

13:55 Množstvo Austrálčanov sa rozhodlo podporiť svojich moslimských spoluobčanov, voči ktorým sa pre aktuálnu drámu zodvihla vlna nenávisti. Sociálnymi sieťami sa šíri hashtag #illridewithyou (odveziem sa s tebou).

 

12:50 Úrady vyzývajú obyvateľov Sydney, aby sa vrátili k svojim normálnym povinnostiam. Tým, ktorí pracujú v uzavretej zóne v centre, radia home office.

12:40 O atmosfére v Sydney sme sa porozprávali so spolupracovníkom TA3 Oliverom Šolcom.

11:55 V Sydney sa zotmelo.

ATT_logo.jpg

11:50 Austrálsky Veľký mufti zadržiavanie rukojemníkov odsúdil. Ide podľa neho o čin zakázaný islamom.

11:30 Rukojemnícku drámu hlásia podľa posledných informácií aj z Belgicka. Štyria ozbrojenci podľa BBC vstúpili v meste Ghent do bytu, kde vraj majú rukojomníka. Polícia vyzvala občanov, aby nevychádzali a oblasť uzatvorila. 

Militant dnes zadržiaval rukojemníkov aj v saudskoarabskom Rijáde. Pri pokuse polície oslobodiť zajatcov zastrelil jedného z členov bezpečnostných síl. Polícia ho zadržala. Spojitosť týchto útokov zatiaľ nikto nepotvrdil.

11:20 Svedok Craig Stoker vypovedal pre Daily Telegraph, že sa pred začiatkom rukojemníckej drámy zrazil pri vchode kaviarne s ozbrojencom. "Dávaj pozor kam k***a chodíš," povedal neznámemu. Ozbrojenec, ktorý mal byť v spoločnosti dvoch mužov, mu vraj odpovedal: "Chceš, aby som zastrelil aj teba?"

10:45 V kaviarni Lindt podľa nášho diváka Andreja Kollára, ktorý je na mieste, vypli svetlá. V meste sa pritom stmieva. Polícia podľa BBC nepotvrdila informácie o bombách rozmiestnených v centre. Podľa miestneho policajného šéfa sa zaoberajú len jednou lokalitou.

10:25 Rukojemnícka dráma v informačnom veku. Mnohí ľudia nedbajú na utrpenie zadržiavaných a robia si "selfies" pred policajnými páskami.

10:20 Polícia v spojitosti s rukojemníckou drámou uzavrela centrum najväčšieho austrálskeho mesta. Okolie kaviarne obkľúčili desiatky ozbrojených policajtov a úrady preventívne evakuovali významné budovy v okolí. Týka sa to i známej sydneyskej opery, kde sa údajne našiel podozrivý balík, ako aj konzulátu USA, vzdialeného od kaviarne asi 50 metrov. V oblasti bola zastavená, resp. obmedzená verejná doprava.

10:00 Útočník zo Sydney poslal do miestnych médií video so svojimi požiadavkami. Tie ho však zatiaľ nezverejnili.

9:50 "V tejto fáze nemáme žiadne informácie, že by bol niekto zranený," uviedla zástupkyňa policajného komisára štátu Nový Južný Wales Catherine Burnová. Ako dodala, vyjednávači už s ozbrojencom rokujú.

9:40 Fotografiu priamo z miesta rukojemníckej drámy nám poslal divák Andrej Kollár. Ako uviedol, na každom rohu sú ozbrojenci.

ATT_logo.jpg

9:20 Podľa Franka Gardnera z BBC nejde o sofistikovaný útok. "Ozbrojenec nemá správnu vlajku Islamského štátu," uviedol novinár.

9:00 Reportér z Chanel 7 je na mieste a má výhľad do kaviarne. Napísal na Twitter, že vnútri je asi 15 rukojemníkov.

8:58 Polícia zatiaľ potvrdila len päť rukojemníkov, ktorým sa podarilo uniknúť, informuje BBC.

8:44 Podľa rukojemníkov tvrdil ozbrojenec, že uložil štyri bomby. Dve majú byť v kaviarni a dve v Sydney Business District, informoval portál Ten Eyewitness News.

8:36 Očitý svedok opísal ozbrojenca ako vysokého štyridsiatnika.

as.jpg

8:21 Šiesta osoba sa údajne dostala z kaviarne.

 

8:00 Tri austrálske média informovali, že ozbrojenec požaduje vlajku Islamského štátu a hovoriť s austrálskym premiérom.

7:49 Dve zamestnankyne v zásterách pri úteku.

7:22 Catherine Burnová, zástupkyňa šéfa polície štátu Nový Južný Wales oznámila, že policajným vyjednávačom sa podarilo nadviazať kontakt s páchateľom. Prioritou je ukončiť incident bez použitia násilia. Polícia sa stále zistiť pôvod a motívy muža, ktorý prinútil dve ženy, aby do okna kaviarne ukázali džihádistickú vlajku.

7:04 Z kaviarne utiekli ďalšie dve osoby. Uniklo teda už päť ľudí, pričom nie je jasné, či boli takisto rukojemníkmi alebo sa predtým zdržiavali v iných častiach budovy.


foto.jpg

6:45 Média už informujú len o jednom ozbrojencovi. Ten mal vstúpiť do kaviarne v čase miestnej rannej špičky pred viac ako šiestimi hodinami, podľa predstaviteľky polície štátu Nový Južný Wales Catherine Burnovej však zatiaľ nie sú žiadne náznaky, že by niekto utrpel zranenia. V blízkosti kaviarne sa nachádza kancelária štátneho premiéra a sídla niekoľkých významných bánk. Štátny parlament je od miesta vzdialený niekoľko blokov.

Na mieste zasahujú stovky policajtov, okolité ulice uzavreli a úrady v oblasti vyhlásili evakuáciu.

6:31 Najmenej trom rukojemníkom sa podarilo z kaviarne utiecť.

6:11 Austrálsky premiér Tony Abbott v krátkom vystúpení, ktoré médiá vysielali v priamom prenose, uviedol, že zatiaľ sa nevie, či je tento čin politicky motivovaný. Existujú však určité náznaky, že to tak môže byť.      

Podľa Abbotta si treba uvedomiť, "že aj v spoločnosti, ako je tá naša, sú ľudia, ktorí nám chcú ublížiť". Austrália je "mierumilovná, otvorená a veľkorysá" krajina a na tom by sa nemalo nikdy nič zmeniť. Z tohto dôvodu vyzval premiér všetkých Austrálčanov, aby neprepadli panike a pokračovali v bežnej činnosti.


Abbott neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti o incidente v Sydney.


Podľa portálu news.com.au zadržiavajú dvaja ozbrojení muži v obľúbenej kaviarni Lindt Chocolat Café zatiaľ neznámy počet rukojemníkov. Niektoré zdroje uvádzajú, že rukojemníkov je 40-50, podľa iných ich je iba 13. Predstaviteľ spoločnosti Lindt Austrália povedal, že v kaviarni je asi desať zamestnancov a okolo 30 zákazníkov.


Andrew Scipione z polície štátu Nový Južný Wales neskôr na tlačovej konferencii povedal, že v kaviari sa nachádza zatiaľ neznámy počet rukojemníkov a jeden páchateľ, no polícia s ním zatiaľ nenadviazala kontakt. Zároveň Scipione zdôraznil, že zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz, že čin súvisí s terorizmom.


Na prvých záberoch zverejnených médiami bolo vidieť, že pri oknách kaviarne stálo niekoľko ľudí s rukami nad hlavou a otočených tvárou do ulice. Niektorí sú zamestnancami kaviarne, keďže majú na sebe hnedé zástery s jej logom.

V jednom z okien držali dvaja rukojemníci čiernu vlajku s arabským nápisom. Nešlo o vlajku Islamského štátu (IS), ale o džihádistickú vlajku. Nápis na nej hovorí, že "žiadny boh nie je hodný uctievania okrem Alaha a Mohamed je jeho posol".

Okolie kaviarne obkľúčili desiatky ozbrojených policajtov. Úrady preventívne evakuovali významné budovy v okolí. Týka sa to i známej sydneyskej opery, kde sa údajne našiel podozrivý balík, ako aj konzulátu USA, vzdialeného od kaviarne asi 50 metrov. V oblasti bola zastavená, resp. obmedzená verejná doprava.


Martin Place je historicky významné miesto a najväčšia pešia zóna v centre Sydney. Nachádza sa tam veľa historických budov, ktoré sú obklopené mrakodrapmi. Sídli tam napríklad Austrálska centrálna banka a viacero komerčných bánk, ale aj televízna stanica Seven Network. Neďaleko Martin Place sa nachádza budova parlamentu štátu Nový Južný Wales.


Presne oproti kaviarni má sídlo kanál Seven Network. Polícia ho evakuovala a využíva ho na operačné účely. Stanica predtým oznámila, že incident sa začal okolo 09.44 h miestneho času, keď žena videla pri kaviarni muža, nesúceho modrú športovú tašku, v ktorej mohla byť zbraň, a následne informovala policajtov. Muž s taškou potom vstúpil do kaviarne.


Austrálsky premiér Tony Abbott v súvislosti s udalosťami v Sydney oznámil, že zvolal mimoriadne zasadanie výboru pre národnú bezpečnosť.


Austrália, ktorá podporuje USA v ich náletoch na pozície Islamského štátu v Sýrii a Iraku, zvýšila v septembri prvý raz vo svojich dejinách stupeň všeobecného ohrozenia na úroveň "vysoký". Dôvodom tohto rozhodnutia bola hrozba teroristických útokov zo strany domácich obyvateľov, ktorí sa radikalizovali pôsobením vo fundamentalistickom prostredí v Iraku a Sýrii.

vlajka.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok