RegioJet už jazdí z Bratislavy do Košíc

SITA
14.12.2014 17:38

Na hlavnej domácej železničnej trati z Bratislavy cez Žilinu do Košíc je od nedele 14. decembra priama konkurencia medzi súkromným a štátnym osobným dopravcom. Spoločnosť RegioJet, a.s., ktorá je súčasťou českého holdingu Student Agency, začala na uvedenej trase prevádzkovať denne tri súpravy svojich žltých rýchlovlakov, ktoré cestu medzi oboma mestami zvládnu za 4 hodiny a 53 minút.

RegioJet už jazdí z Bratislavy do Košíc
SITA

Štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK), ktorá zaviedla zásadné zmeny vo svojich InterCity (IC) vlakoch, chce RegioJet konkurovať cenami a nadštandardnými službami cestujúcim.

Vlaky RegioJet jazdia v šesťhodinových intervaloch. Z Košíc odchádzajú podľa plánu o 5:17, 11:17 a 17:17 a do Bratislavy majú príchod o 10:10, 16:10 a 22:10. Z Bratislavy sa vydávajú na cestu o 5:50, 11:50 a 17:50 a do Košíc prichádzajú o 10:43, 16:43 a 22:43. Okrem začiatočnej a cieľovej stanice vlaky zastavujú v deviatich staniciach - v Trnave, Trenčíne, Považskej Bystrici, Žiline, vo Vrútkach, v Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Poprade a Kysaku. RegioJet je prvým vlakovým dopravcom v Európe, ktorý využíva v osobnej doprave viacsystémové lokomotívy Vectron od výrobcu Siemens. Tri tieto lokomotívy, prenajaté od rakúskej firmy European Locomotive Leasing na päť rokov, rozšíria jeho flotilu deviatich lokomotív Škoda.

ZSSK zverejnila nové podmienky v IC vlakoch v sobotu, teda deň pred účinnosťou nového cestovného poriadku. Zaviedla nové znížené ceny, pridala dve nové vozňové triedy 1 plus a 2 plus a rozšírila služby vo všetkých štyroch triedach. Pravidelných cestujúcich odmení za vernosť a sumu precestovanú do konca februára im vráti vo forme zľavy pri cestách od marca. V Bratislave, Žiline a Košiciach bude pred aj po ceste k dispozícii InterCity asistent. Výška cestovného je v troch úrovniach, rozhoduje čas nákupu lístka v predstihu, teda čím skôr cestujúci lístok kúpia, tým je lacnejší.

Z Bratislavy do Košíc budú jazdiť denne v pondelok až piatok tri páry IC vlakov, z toho v sobotu a nedeľu dva páry, pričom jeden pokračuje ako regionálny expres do Humenného. Ďalší pár IC vlakov jazdí na trase Bratislava - Prešov - Humenné v piatok a späť v nedeľu. Cesta z Bratislavy do Košíc trvá 4 hodiny 58 minút a do Humenného bez prestupov 6 hodín 29 minút. IC vlaky okrem Bratislavy a Košíc zastavujú v siedmich staniciach - Trnava, Trenčín, Žilina, Liptovský Mikuláš, Poprad, Spišská Nová Ves (nová zastávka) a Kysak. Z Bratislavy v pondelok až piatok odchádzajú v intervale štyroch hodín o 9:37,13:37 a 17:37, do Košíc prichádzajú o 14:35,18:35 a 22:35. Z Košíc štartujú o 5:24, 9:24 a 15:26 s príchodom do Bratislavy o 10:23,14:23 a 18:23. ZSSK informovala, že predaj lístkov na IC vlaky cez internet už funguje, vlaky možno vyhľadávať podľa najvýhodnejšej ceny.

Ďalší súkromný český dopravca Leo Express zas od víkendu jazdí z Prahy cez Žilinu do Košíc s jedným párom vlakov denne. RegioJet predĺžil vlakové spojenie Praha - Ostrava - Žilina do Košíc už pred dvoma mesiacmi. Vlaky Leo Express odchádzajú z Košíc o 23:14 a z Prahy o 14:15, cesta trvá necelých deväť hodín. Ide o nové nízkopodlažné vlaky zo Švajčiarska s tromi triedami. Na Slovensku zastavujú v Čadci, Žiline, vo Vrútkach, v Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Poprade, Spišskej Novej Vsi, Kysaku a Košiciach.

"Náš vlak je pohodlím, bezpečnosťou i cenou lepšou alternatívou pre cestujúcich na autobusových linkách. Stavali sme náš vlak ako konkurenciu autobusom na trase Košice - Praha, ktoré sú pomalšie a menej pohodlné," informoval generálny riaditeľ Leo Express Leoš Novotný s tým, že vyriešili najväčší problém nočných vlakov, čiže bezpečnosť. "Našimi zákazníkmi sú cestujúci, ktorí chcú šetriť svoj čas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok