Francúzskym voličom sa páči Merkelová i nemecké reformy

TASR
14.12.2014 17:32

Väčšina francúzskych voličov hodnotí pozitívne nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a chce, aby francúzska vláda nasledovala jej reformy. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu, ktorý odhalil ostrý kontrast v hodnotení Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Francúzskym voličom sa páči Merkelová i nemecké reformy
SITA

Podľa prieskumu novín Le Journal du Dimanche hodnotí kladne nemeckú kancelárku asi 72 percent Francúzov,  zatiaľ čo Hollanda v uplynulých mesiacoch len 12 percent, informovala dnes agentúra Reuters.

Francúzsky nedelník si objednal prieskum po tom, ako Merkelová nahnevala vládnucich socialistov výzvou, že by Paríž a Rím mali robiť viac pre obmedzenie svojich rozpočtových deficitov. Merkelová tak podporila požiadavku Bruselu, aby Francúzsko a Taliansko dostali svoje rozpočty do súladu s pravidlami Európskej únie.

Podľa inštitútu Ifop, ktorý kontaktoval 1011 Francúzov oprávnených voliť, 64 percent z nich si myslí, že Francúzsko by malo kopírovať nemecké hospodárske reformy. Francúzsky minister financií Michel Sapin a ďalší francúzski lídri to tak nenechali a spoluzakladateľ populistickej Ľavicovej strany (PG) Jean-Luc Mélenchon dokonca v tvíte vyzval Merkelovú "aby zmĺkla".

Podľa 74 percent opýtaných Berlín vyvíja priveľký vplyv na politiku EÚ a podobné percento si myslí, že Nemecko čelí problémom pre nízke mzdy a chudobu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok