Rokovania o klíme sa skončili predbežnou dohodou

SITA
14.12.2014 12:44

Rokovania o boji proti klimatickým zmenám za účasti asi 190 štátov sveta sa skončili predbežnou dohodou. Ešte v sobotu pritom veľmoci vrátane Číny a USA informovali, že rozhovory uskutočňujúce sa v peruánskej Lime sú v slepej uličke.

Rokovania o klíme sa skončili predbežnou dohodou
SITA/AP

Podľa najnovšej dohody jednotlivé vlády predložia národné plány na zníženie skleníkových plynov do 31. marca 2015. Následne by sa mal vytvoriť základ definitívnej globálnej dohody na summite v Paríži, ktorý je naplánovaný na budúci rok. Environmentálne organizácie kritizujú najmä fakt, že výsledkom rokovaní v Lime je teda fakticky len dohoda o budúcej dohode. "Väčšinu práce treba urobiť budúci rok v Paríži," komentoval výsledky rokovaní francúzsky prezident Laurent Fabius.

Text navrhovanej rezolúcie v Lime bol podľa Číny nebol spravodlivý, keďže podľa nej počítal s údajne príliš vysokým podielom chudobnejších krajín na znižovaní skleníkových plynov. Množstvo rozvojových a chudobnejších krajín vrátane Indie tvrdilo, že návrh veľmocí bol teda výhodný len pre bohaté krajiny. Ako India tak aj Čína sú však s výsledkom rokovaní napokon spokojné. Rozhovory v Lime sa mali pôvodne skončiť už v piatok a nakoniec sa predĺžili o dva dni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok