E-Group ide stavať veterné elektrárne v Nemecku a Poľsku

SITA
14.12.2014 11:40

Slovenská spoločnosť E-Group, patriaca do podnikateľskej skupiny Jozefa Brhela, plánuje v zahraničí preinvestovať viac ako 100 miliónov eur. Vo Fínsku chce postaviť za 40 miliónov eur veterné elektrárne s celkovým inštalovaným výkonom 23 megawattov.

E-Group ide stavať veterné elektrárne v Nemecku a Poľsku
ČTK

"Ďalších 60 miliónov pôjde na energetické projekty v Nemecku a v Poľsku,“ informoval riaditeľ komunikácie spoločnosti E-Group Juraj

Aj v týchto krajinách chce podnik investovať do výstavby veterných elektrární. Nemecko a Poľsko totiž považuje spoločnosť E-Group za trhy, kde má veterná energia budúcnosť. "Čo sa týka Nemecka, to je známe svojim pozitívnym vzťahom k obnoviteľným zdrojom energie, keďže do roku 2022 chce zavrieť všetky svoje jadrové elektrárne. Podľa vládnych plánov sa bude súčasný stav 3 4250 megawattov inštalovaného výkonu veternej energie výrazne zvyšovať. Plány poľskej vlády na zvyšovanie svojich 3 390 megawattov inštalovaného výkonu sú síce menej ambicióznejšie, ale aj tu je priestor na rast,“ konštatoval Puchý.

Už skôr boli známe plány firmy E-Group vo Fínsku. Slovenský podnik tam kúpil fínsku spoločnosť Posion Energia Oy. Prostredníctvom nej sa už začala prvá fáza výstavby veternej elektrárne s výkonom desať megawattov v Južnom Laponsku v meste Posio. Táto elektráreň si vyžiada investície na úrovni zhruba 15 miliónov eur. Celkovo chcú Slováci postaviť vo Fínsku veterné elektrárne s výkonom 23 megawattov za 40 miliónov eur.

Spoločnosť E-Group, a. s. vznikla v roku 2008. Medzi jej hlavné aktivity patrí zabezpečovanie odbornej a technickej podpory energetických projektov, dodávka zariadení pre elektroenergetiku, či development projektov pre obnoviteľné zdroje. E-Group pôsobí nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike, Fínsku, Chorvátsku, Srbsku, Rumunsku a Čiernej Hore. Skupina E-Group tvorí projekty samostatne aj prostredníctvom svojich dcérskych spoločností. Patria medzi ne napríklad spoločnosti ROS Energy 1, ROS Energy 2, ROS Energy 3, Eco-steam a GFS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok