Lajčák tvrdí, že zastavenie výstavby plynovodu South Stream je logické

SITA
14.12.2014 09:28

Slovensko vníma zastavenie projektu výstavby plynovodu South Stream/Južný prúd pozitívne a je to logické rozhodnutie.

Lajčák tvrdí, že zastavenie výstavby plynovodu South Stream je logické
SITA

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák takto komentoval situáciu okolo projektu, ktorý mal zabezpečiť prepravu ruského zemného plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy a obísť pritom Ukrajinu. Pre médiá uviedol, že tento projekt by neriešil problém, išlo by len o diverzifikáciu trás a nie zdrojov.

Slovensko by bolo postavením plynovodu South Stream negatívne zasiahnuté. Obchádzal by nielen Ukrajinu ale aj Slovensko a naša strategická úloha kľúčovej tranzitnej krajiny by zmizla. Z hľadiska našich ekonomických a politických záujmov je to dobré riešenie, zdôraznil. Zároveň je logické, lebo v Európskej únii platia isté pravidlá definované v treťom energetickom balíčku a projekt ako bol predložený ich nerešpektoval, dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin na začiatku mesiaca počas návštevy Turecka oznámil, že zastavuje projekt výstavby plynovodu Južný prúd. Pokračovanie v projekte označil za nemožné pre negatívny postoj Európskej únie. Na vytvorení plynového uzla pre južnú Európu chce Rusko spolupracovať s Tureckom, povedal Putin po rokovaniach s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ukončenie projektu Južný prúd potvrdil aj šéf spoločnosti Gazprom Alexej Miller. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker takýto postup ešte minulý týždeň odmietol a vyzval na ďalšie rokovania. Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, zodpovedný za energetickú úniu, chce vytvoriť pracovnú skupinu na vysokej úrovni, ktorá by posúdili aktuálnu situáciu a pripravila nový plán na riešenie energetických otázok a zásobovanie plynom pre strednú a juhovýchodnú Európu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok