Tisíce ľudí protestovali vo Varšave proti volebným výsledkom v Poľsku

TASR
13.12.2014 15:39

Tisíce stúpencov poľskej konzervatívnej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) protestovali dnes vo Varšave proti výsledkom nedávnych komunálnych volieb, ktoré boli podľa vodcu strany Jaroslawa Kaczynského sfalšované.

Protestný pochod sa uskutočnil pod heslom "na podporu demokracie", informovala tlačová agentúra AP. Účastníci pochodu skandovali "zopakujte voľby".

Vodca PiS a bývalý premiér zvolal demonštráciu na výročný deň vyhlásenia mimoriadneho stavu v niekdajšej Poľskej republike dňa 13. decembra 1981 a pozval na ňu všetkých 32.000 osôb, ktoré vo farbách PiS kandidovali v nedávnych voľbách.

Voľby poznačili problémy. Politici najsilnejšej opozičnej strany poukazujú na údajné masívne falšovanie komunálnych volieb, pričom na podporenie svojich tvrdení uvádzajú zdržanie zverejnenia oficiálnych volebných odhadov po prvom kole v dôsledku technických problémov, neočakávane dobrý výsledok koaličnej Poľskej ľudovej strany a mimoriadne vysoký podiel neplatných hlasov.

Kaczynského kritici ho obvinili, že si vymýšľa, aby motivoval svoju voličskú základňu pred budúcoročnými všeobecnými voľbami.

PiS získala v komunálnych voľbách síce väčšinu hlasov, ale menej kresiel v miestnych zastupiteľstvách ako vládnuca Občianska platforma vzhľadom na systém, akým sa kreslá rozdeľujú.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski síce pripustil, že sa urobilo množstvo chýb, zdôraznil však, že to nie je dôvod na verejné obviňovanie zo sfalšovania celých volieb. Ako vyplynulo z jeho povolebného vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu RMF FM, obvinenia zo strany PiS vníma ako prvok "bezohľadného, cynického politického boja".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok