SDKÚ opúšťajú ďalší traja poslanci, podľa Kaníka majú vrátiť mandáty

SITA TA3 TASR
12.12.2014 13:31

SDKÚ-DS opúšťa trojica poslancov Jozef Mikuš, Eugen Jurzyca a Viliam Novotný. Spolu s nimi odchádza zo strany banskobystrický predseda strany Stanislav Horník. Poslanec Ľudovít Kaník poslancov žiada, aby vrátili svoje mandáty.

SDKÚ opúšťajú ďalší traja poslanci, podľa Kaníka majú vrátiť mandáty
SITA/Ján Slovák

Problémy s novou ponukou

Ako uvádzajú v spoločnom vyhlásení, SDKÚ-DS v minulosti splnila veľkú časť svojich demokratizačných, zahranično-politických aj ekonomických sľubov verejnosti. Prejavilo sa to podľa nich pozitívne na osudoch Slovenska a v minulosti aj na preferenciách strany.

„Príprava novej, aktuálnej ponuky strany v oblasti riešenia nezamestnanosti, rastu verejného dlhu, klientelizmu či efektívneho fungovania verejnej správy je dnes nevyhnutná pre krajinu aj pre stranu samotnú. Energiu a čas ľudí v SDKÚ-DS však už dlhšie viažu riešenia vnútorných napätí v takej miere, že im to významne bráni pracovať na príprave takejto ponuky,“ vyhlásila trojica poslancov.

Trojica poslancov spolu s bystrickým predsedom tvrdia, že ako členovia SDKÚ-DS urobili všetko, čo bolo v ich silách pre konsolidáciu strany a na vytvorenie novej programovej ponuky. „Naše úsilie sa míňa účinkom, a preto dnešným dňom opúšťame rady jej členov. Budúcnosť Slovenska nám nie je ľahostajná. Veríme, že týmto krokom prispejeme ku konsolidovaniu politického spektra napravo od stredu, aby si voliči v najbližších parlamentných voľbách mohli vybrať alternatívu k súčasnej vláde jednej strany,“ vyhlásili.

Zostávajú dvaja poslanci

SDKÚ-DS po odchode trojice poslancov zostávajú v NR SR len dvaja, predseda strany Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. Pred rokom v decembri opustila SDKÚ-DS trojica poslancov Lucia Žitňanská, ktorá je dnes v strane Most-Híd, Miroslav Beblavý, ktorý pôsobí v Sieti a Magda Vášáryová. Tento rok pred letom odišli z SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. V novembri zo strany vystúpil Martin Fedor.

Vo štvrtok SDKÚ-DS opustili viacerí členovia v Bratislavskom kraji. Na rokovaní predsedníctva bratislavského regionálneho zväzu oznámil odchod zo strany bratislavský krajský šéf Michal Luciak. Odchod spolu s ním oznámili aj viacerí členovia predsedníctva.

Kaník: Vráťte poslanecké mandáty

Ľudovít Kaník chce, aby poslanci, ktorí stranu opustili, vrátili poslanecké mandáty. "Bolo by morálne uvoľniť priestor tým, ktorí chcú naďalej pôsobiť v SDKÚ-DS a chcú jej hodnoty a program posúvať ďalej," vyhlásil dnes Kaník.

O tom, či strana bude žiadať vrátenie mandátov, má rozhodnúť pondelkové stranícke prezídium. Vynútiť vrátanie kresiel však nemôže. Pôvodne mala SDKÚ-DS 11 poslancov, odišlo ich deväť.

Za odchodmi viacerých známych tvárí zo strany vidí Kaník individuálne záujmy, nie snahu konsolidovať stredopravú scénu. Nazdáva sa, že odídenci si hľadajú lodičky, ktoré by ich opäť previezli do parlamentu. "Nie sú to záujmy obhajoby voličov, ale individuálne záujmy," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Vyhlásil, že on nikdy nebude hľadať takéto lodičky.

Kaník nevylúčil, že by chcel viesť SDKÚ-DS do parlamentných volieb v roku 2016. Volebného lídra volia členovia a navrhujú tiež kandidátov. Všetko bude teda podľa Kaníka závisieť od nich. Poslanec zároveň tvrdí, že strana nie je len o pár členoch či o predsedovi. SDKÚ-DS má podľa neho približne 4000 členov na Slovensku. Stranu treba podľa Kaníka postaviť nanovo. Nazdáva sa, že existuje šanca na jej konsolidáciu.

Záznam z tlačovej besedy Ľudovíta Kaníka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok