Meteorológovia varujú pred silným vetrom a poľadovicou

TASR SITA
12.12.2014 08:39

Pred silným vetrom a poľadovicou dnes Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vystríha skoro celé územie Slovenska.

Meteorológovia varujú pred silným vetrom a poľadovicou
ČTK

Výstrahy prvého stupňa pred vetrom platia až do soboty pre Bratislavský, Trenčiansky, Košický, Nitriansky a Trnavský kraj. Druhý stupeň vydali meteorológovia pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj.

Vietor by mal v prípade prvého stupňa dosiahnuť krátkodobú rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu, v prípade druhého stupňa v nárazoch 25 až 35 metrov za sekundu.

Pred ojedinelou poľadovicou označenou stupňom jeden si musia dať vodiči pozor v Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Prešovskom kraji.


Na cestách v oblasti Myjavy sa vytvára poľadovica

Sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý alebo vlhký až mokrý, informuje Slovenská správa ciest. Na diaľnici D1 v úseku Beluša-Považská Bystrica a D3 v úseku Hričovské Podhradie-Žilina Strážov sa tvorí poľadovica.

Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý alebo vlhký až mokrý. Na cestách v severnej časti východného a severnej a strednej časti stredného Slovenska sa na vozovkách miestami nachádza vrstva čerstvého, resp. kašovitého alebo utlačeného snehu v hrúbke až do dvoch centimetrov.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Čerstvý alebo kašovitý sneh do hrúbky jeden až dva centimetre sa vyskytuje na priechodoch Besník, Čertovica, Javorník, Fačkov, Homôlka, Vyšehrad, Makov, Šturec, Donovaly, Zbojská, Vernár a utlačený sneh v hrúbke do jedného centimetra je na horských priechodoch Huty, Vrchslatina, Látky-Prašivá, Podspády.

Na všetkých cestách v oblasti Myjavy sa vytvára poľadovica. Horský priechod Donovaly je prejazdný pre všetky vozidlá. Úsek cesty I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo je uzatvorený pre vozidlá dlhšie ako 10 m a horský priechod Zbojská pre dopravu nad 3,5 t.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok